Da je u Banatu radno mesto postalo privilegija, govori i podatak da se na oglas pančevačke firme Almex, koja je pre šest meseci postala novi vlasnik zrenjaninske skrobare Ipok, javilo više od 2.000 ljudi. Toj fabrici, koja bi uskoro trebalo da pokrene proizvodnju, potrebno je maksimalno 150 radnika. Trenutno u pogonima Ipoka radi 22 radnika, a u silose skrobare smešteno je oko 2.500 vagona kukuruza. U Savezu samostalnog sindikata u Zrenjaninu nadaju se da će prednost pri zapošljavanju imati nekadašnji radnici skrobare.

– Iz razgovora sa menadžmentom nismo dobili potvrdu da će svi bivši radnici Ipoka biti vraćeni na posao. U ovom trenutku izvesno je da će biti angažovano oko 150 ljudi, i da bi proizvodnja trebalo da krene 2. februara. Podatak da se na oglas Almexa javilo 2.000 nezaposlenih govori o teškoj situaciji u kojoj se nalazi zrenjaninska privreda – kaže Mirko Malešev, predsednik Saveza samostalnog sindikata za više opština.

Izvesnu dozu optimizma, ipak, ulivaju izjave vlasnika Almexa Miroslava Alekse, koji planira da u zrenjaninskoj skrobari prerađuje kukuruz, a ne samo da koristi skladišne kapacitete. „Za Ipok sam izlicitirao gotovo milijardu dinara i odmah po uplati, rekonstruisaćemo pogon. Koliko ćemo ljudi zaposliti, to će zavisiti od potrebe tržišta za proizvodima naše skrobare“, komentariše Aleksa. Generalni direktor ove firme, Nenad Ratkov, najavio je da će, pored proizvodnje skroba, u zrenjaninskoj fabrici biti revitalizovan i pogon dekstroze. Sada je u toku odabir radnika, a fabrika bi trebalo da pokrene proizvodnju početkom februara.

Sudbina radnika Ipoka, čije je pogone, do prošle godine, zakupljivao beogradski Katronval, sasvim je neizvesna. Čekajući novog vlasnika, preostalih 230 radnika nekada najveće i najpoznatije skrobare na Balkanu (osnovana je 1954. godine), posle dva stečajna postupka u poslednjoj deceniji, stigli su treći put na evidenciju službe za zapošljavanje. Ostali su ne samo bez posla već i bez otpremnina, jer iz stečajne mase još niko od onih koji su prijavili svoja potraživanja nije obeštećen.

Rešenjem zrenjaninskog Privrednog suda, stečajni postupak u Ipoku obustavljen je u avgustu 2009. godine, uz obrazloženje da je predlagač plana reorganizacije, firma iza koje je stajao kontroverzni privrednik Zoran Ćopić, povezan sa Darkom Šarićem, ispunila sve preuzete obaveze. Proizvodnja u skrobari obustavljena je u januaru 2010. godine, nakon što je Zoran Ćopić uzeo kredit od pet miliona evra, i nestao. Tokom 2011. godine Stečajno veće zrenjaninske Industrije prerađevina od kukuruza odlučilo je da Ipok ponudi u zakup beogradskoj firmi Kartonval, koja se bavi proizvodnjom kartonske ambalaže, a kao sirovinu koriste skrob. Ova firma je uspešno organizovala preradu kukuruza, izmirivala redovno sve obaveze prema dobavljačima kukuruza i vratila na posao oko 200 radnika. Zaposleni su bili zadovoljni platama i uslovima rada. Menadžment Kartonvala bio je spreman da kupi skrobaru, ali je presudila viša cena koju je na licitaciji bio spreman da plati Almex.

Osnovna delatnost novog vlasnika Ipoka jeste trgovina poljoprivrednim mašinama, zatim primarna poljoprivredna proizvodnja, kao i skladištenje i trgovine žitaricama i industrijskim biljem. Almex je vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini, ima sopstvene silose, poljoprivredna preduzeća u Kovačici, Temerinu, Padini, Mramorku, Kačarevu, Pančevu, a od 2008. godine vlasnik je i skrobare u Jabuci. Zrenjaninski Ipok prodat je na licitaciji za oko milijardu dinara. Od licitacije, koja je održana 29. juna 2012. godine, prošlo je dva meseca pre nego što je Almex preuzeo vlasništvo jer se čekao odgovor Antimonopolske komisije o mogućoj koncentraciji kapitala. Rešenjem Antimonopolske komisije od 13. septembra Almexu je omogućeno da postane vlasnik zrenjaninske fabrike skroba u stečaju.

Čekajući otpremnine

– Stečaj u Ipaku i formalno je okončan, ali radnici te fabrike još uvek čekaju da njihova potraživanja budu izmirena iz stečajne mase. Kako smo saznali, sa isplatama se čeka zato što Privrednom sudu u Zrenjaninu i dalje stižu nove tužbe, koje odlažu taj posao. Zato je namera radnika, koji su ostali bez ikakvih prihoda, da traže izuzeće sudije – objašnjava Mirko Malešev, predsednik Saveza samostalnog sindikata za više opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari