Pošta Srbije i Pošta Mađarske potpisale sporazum o razmeni paketa 1Foto: Pošta / Vuk Branković

Pošta Srbije i Pošta Mađarske potpisale su danas sporazum o razmeni paketa u međunarodnom poštanskom saobraćaju u cilju poboljšanja uslova onlajn kupovine.

Sporazum su potpisali vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Anđelković i zamenik generalnog direktora Pošte Mađarske Viktor Kohut u ergeli „Kelebija“.

Anđelković je naveo da su ovim sporazumom Pošta Srbije i Pošta Mađarske postale ovlašćeni operateri za prihvatanje međusobnih paketa, što će poboljsati uslove onlajn kupovine.

Prema njegovim rečima, potpisivanjem ovog ugovora će se znatno unaprediti i trgovinska veza Mađarske i Srbije.

„Od pojave aplikacije ‘Temu’, zabeležen je porast pošiljki za 30 odsto, a u avgustu se očekuje da se taj broj dodatno uveća za 20 odsto. Procena je da će do kraja godine biti pet miliona paketa primljenih samo preko Temu-a. Mađarska ima ugovor sa ovim preduzećem, tako da će prijem pošiljki biti olakšan“, rekao je Anđelković.

Anđelković je dodao da će ovaj sporazum značiti povećanje prihoda za oba preduzeća, kao i da je ovo doprinos dogovora o saradnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana.

Najavio je da će u narednom periodu broj paketomata širom Srbije sa 500 biti uvećan na 1.000, kako bi se smanjilo opterećenje sa dostavljača, kao i to da je u planu osnivanje novog logističkog centra za prijem pošiljke u Subotici.

Kako je kazao Anđelković, ovim izmenama će se smanjiti opterećenje sa dostavljača i ubrzati proces dostave paketa.

Istakao je da je Pošta Srbije najvažniji distributer pošiljaka iz on-lajn trgovine u zemlji i da beleži veliki skok svih paketskih usluga i post-ekspresa u poslednjih mesec i po dana.

Zamenik generalnog direktora Mađarske pošte Viktor Кohut je rekao da je Pošta Srbije vrlo bitan partner za Mađarsku poštu.

„Obećavamo da sa naše strane neće biti problema, a sve nadalje što bude pitanje dogovaraćemo sa srpskom stranom. Nadamo se da ćemo u budućnosti imati priliku za još novih sporazuma“, rekao je on.

Sporazum koji je danas potpisan predviđa međusobnu nadoknadu troškova isporuke, međusobno priznavanje kao preferiranog dobavljača, kao i kontinuiranu podršku i podsticanje visokog kvaliteta usluga.

Operativne procedure u okviru sporazuma biće usklađene sa Кonvencijom Svetske poštanske unije (UPU), čime će se osigurati najviši standardi u pružanju poštanskih usluga.

Sporazum stupa na snagu odmah i zaključen je na neodređeno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari