Od naredne nedelje depoziti svih klijenata Privredne banke Beograd biće prebačeni u Poštansku štedionicu, saopštilo je juče Ministarstvo finansija. Na taj način PBB postaje treća banka, posle Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine, koju država spašava bankrotstva time što njene kvalitetne kredite i depozite prebacuje u Poštansku štedionicu, a loše plasmane pokriva novcem poreskih obveznika, odnosno na račun javnog duga Srbije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, „u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema zemlje, Ministarstvo finansija će predložiti Vladi Srbije usvajanje zaključka, kojim će se omogućiti prenos svih osiguranih i neosiguranih depozita Privredne banke Beograd, kao i dela imovine PBB-a (gotovine, obavezne rezerve, hartija od vrednosti i kredita koji se uredno vraćaju i dobro su obezbeđeni) na Poštansku štedionicu“.

– Razlika između iznosa obaveza i imovine PBB-a, koji se prenose na PŠ, biće pokrivena visoko utrživim državnim obveznicama. Ova mera je nužna jer jedina obezbeđuje stabilnost finansijskog sistema i opravdana jer je najjeftinija za građane Srbije. Pritom je u obzir uzeto i dalje uspešno poslovanje Poštanske štedionice. Sprovođenjem ove mere svi deponenti PBB-a će, od ponedeljka, 28. oktobra, postati klijenti PŠ-a i moći će slobodno da raspolažu svojim novcem – navode u Ministarstvu finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari