Postao predsednik sindikata jer se preziva na "Đ" 1Foto: FoNet/ Dragan Antonic

Umesto 30. septembra, kako je ranije bilo predviđeno, proizvodnja modela „500L“ u kragujevačkom Fijat Krajsleru ponovo će biti pokrenuta danas.

Očekuje se da će u ovom mesecu biti najviše do sedam radnih dana: tri u ovoj i tri do četiri (dana) naredne sedmice, tokom kojih će biti proizvedeno još maksimalno oko 2.800 vozila.

Da li će proizvodnja u kragujevačkoj fabrici biti organizovana i u novembru, za sada se ne zna.

Očekuje se da do kraja godine u Kragujevcu bude proizvedeno manje od 20.000 automobila, što je upola manje no lane i ubedljivo najmanje od jula 2012. godine.

U međuvremenu, minulu sedmicu u Fijatu obeležili su izbori za predsednika fabričkog ogranka Samostalnog sindikata, koji su se izrodili borbu  za prevlast u tom sindikatu.

Na prošlonedeljnim, još nezavršenim izborima za novog lidera Samostalnog sindikata, koji će naslediti dosadašnjeg predsednika Zorana Markovića, a koji je, u međuvremenu, izabran za čelnika Sindikata metalaca Srbije, neočekivano su se pojavila dvojica kandidata, dosadašnji potpredsednik fabričke sindikalne organizacije Nebojša Mandarić, ali i njen sekretar Saša Đorđević, kojem su, kako doznajemo, nadređeni u Samostalnom sindikatu, uoči izbora, preporučivali da se ne kandiduje, te da će da bude Mandarićev potpredsednik, ali Đorđević to nije prihvatio.

Ispostavilo se da su na tim izborima oba kandidata za predsednika Samostalnog sindikata dobila istovetan broj glasova članova sindikalne Skupštine –  po 15, uz dva nevažeća listića.

Statutom Saveza samostalnih sindikata Srbije i Sindikata metalaca Srbije predviđeno je da se u takvim  slučajevima funkcija predsednika određuje prema azbučnom redu. Kako je „Đ“ ispred „M“, to je za predsednika Sindikata u Fijat Krajsleru izabran Saša Đorđević.

Do juče, međutim, Đorđević, uprkos Statutu koji je na „njegovoj strani“, još nije postao prvi čovek Samostalnog sindikata u Fijatu.

Da li će i kada da preuzme funkciju, još uvek se ne zna, jer njegov izbor, očito, ne odgovara onima iznad njega u sindikalnoj hijerarhiji.

Otuda je, kako saznajemo, bilo ideja da Mandarić i Đorđević podele „vlast“ i budu kopredsednici sindikata, ali se od toga odustalo jer nije po  Statutu te sindikalne organizacije.

Sada je dat određeni rok za dogovor u okviru sindikalne organizacije, nakon čega će, ukoliko dogovora ne bude, da budu raspisani novi sindikalni izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari