Odluku o tome da li će biti blokiran račun Simpa doneće Vlada Srbije, rekao je juče direktor Poreske uprave Ivan Simič, potvrđujući da dug tog proizvođača nameštaja iznosi 5,7 milijardi dinara. Simič je rekao da bi on blokirao Simpov račun, ali da to ne može da učini ako Vlada Srbije ne poništi zaključak kojim se to zabranjuje.

Prema Simičevim rečima, Poreska upravlja nastavlja da primenjuje princip nulte tolerancije u neplaćanju poreza, ali ne može da postupa suprotno Vladinim zaključcima.

Kao primere slučajeva u kojima bi on postupio u skladu sa zakonom, tojest tražio plaćanje poreza, Simič je naveo i košarkaški klub Partizan i Galeniku. Partizanu je Poreska uprava već blokirala račun, ali je za juče bio zakazan sastanak čelnika tog kluba i Simiča u kabinetu potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića na kojem je, prema najavama, trebalo da uprava Partizana traži da se račun odblokira. Simič, koji je na pitanje o tome šta će uraditi ako se nastave politički pritisci da se računi preduzeća (ili drugih pravnih lica) ne blokiraju, rekao da on kao direktor Poreske uprave ima svoju odgovornost.

– Ako Vlada donese neki zaključak, ja tu nemam šta, ali ako to zavisi od mene, svako ko nema reprogram duga, biće blokiran – dodao je direktor Poreske uprave.

Govoreći o tom reprogramu, koji obveznicima omogućava da svoj dug otplate na rate, Simič je rekao da je do sada već 70.000 firmi ispalo iz reprograma, jer nisu ispoštovali obavezu da svaku ratu plaćaju bez kašnjenja. Samo je 101 firma dobila otpis duga zato što je šest meseci plaćala obavezu bez ikakvog kašnjenja.

Problem u kontroli plaćanja poreza Simič vidi i u tome što Poreska uprava ima samo 600 inspektora koji treba da nadgledaju rad 400.000 poreskih obveznika. On je zato najavio da će tražiti da se Upravi dozvoli zapošljavanje većeg broja inspektora i dodao da će jedan od njegovih ciljeva biti podmlađivanje kadra u Poreskoj upravi.

– Meni su rekli da ne smemo ni Guču da diramo, a ja sam rekao inspektorima idite tamo i budite fini, nemojte previše da pritiskate, ali idite. I na Bir fest smo poslali inspektore i slaćemo ih na sve manifestacije – dodao je Simič, odgovarajući na pitanja privrednika na skupu u organizaciji Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

U Poreskoj upravi su nezadovoljni i dinamikom kojom računovodstvene agencije i firme prelaze na sistem elektronske prijave poreza, jer skoro svi i dalje radije fizički dolaze na šaltere Uprave nego da celu proceduru obave iz svojih kancelarija.

Simič je demantovao da su porezi u Srbiji visoki, naglašavajući da su recimo upola manji nego u Sloveniji, ali je pokazao razumevanje za privrednike koji su upali u „začarani krug“ u kojem istog dana treba da plate i zarade radnicima i da daju novac za porez, a istovremeno im njihovi dužnici nisu platili dugovanje, jer ni njima država nije dala ono što im duguje.

– Treba da se utvrdi odgovornost onih koji su doveli do ovakvog stanja – rekao je Simič.

On je najavio i smanjivanje broja filijala Poreske uprave, kojih sada ima 93 na 30 – 40, s tim što će to verovatno biti realizovano tek 2015. Simič, kako kaže, želi da filijala ima toliko da on svakog meseca može da okupi njihove direktore i da sa svakim razgovara i da mu zadatke, što je sada nemoguće. On se založio i za to da se uvede takav sistem da on može da smenjuje direktore filijala prema svojoj volji, kao u privatnoj firmi. Simič veruje i da je izbor direktora filijala preko konkursa dobar, ali da dovodi do velikog broja žalbi.

Na pitanje o političkim postavljenjima lokalnih poreskih rukovodilaca, Simič je rekao: „Ja odgovor znam, ali kako da ga kažem…“

– Neki od direktora se ne zalažu dovoljno. Neki misle da će tu biti večito. Ja od prvog dana dolaska na ovu funkciju odbrojavam vreme – rekao je prvi čovek Poreske uprave.

Bankarska garancija uslov za deblokadu

Direktor Poreske uprave juče je na sastanku sa predstavnicima Košarkaškog kluba Partizan, podsetio da nema zakonskog osnova da skine blokadu sa računa tog sportskog društva, ukoliko se dug ne otplati u celosti ili ne dostavi bankarska garancija, saznaje Danas. Prema informacijama našeg lista, bilo je reči i o tome da garanciju u ime kluba dostavi neko od sponzora, ali nema preterane nade da bi se to moglo dogoditi. E. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari