Potencijalnim klijentima treba objasniti da osiguranje nije skupo 1Foto: Miroslav Petrović

Kad se pogledaju rezultati za prethodnih petnaest godina, tržište osiguranja je duplirano – što nije malo.

S druge strane, 15 godina je dovoljno dug vremenski period da bi se neki pokazatelj udvostručio tako da bi se, ipak, moglo konstatovati da je rast usporen.

Najveća mana u tom, kakvom-takvom, rastu jeste nedovoljno poznavanje potreba osiguranja pri čemu su najveći krivci osiguravajuće kuće koje, očigledno, ne umeju na pravi način da približe značaj osiguranja potencijalnim klijentima. Upravo na tome, već nekoliko godina unazad, radimo jer podizanje svesti o značaju osiguranja preduslov je bržeg razvoja ove industrije. Đenerali će u narednom periodu klijentima prilaziti na brži i transparentniji način.

U tom kontekstu treba shvatiti ankete kojima testiramo stepen zadovoljstva klijenata našom uslugom i mogu reći da su reakcije pozitivne – kaže Dragan Filipović, predsednik Izvršnog odbora Đenerali osiguranja Srbija.

On naglašava da je obaveza osiguravajućih kuća da svoju ponudu prilagodi zahtevima i potrebama klijenata i to tako da im ponuđeni sadržaji budu razumljivi „kao da neki proizvod prodajemo deci u osnovnoj školi“. To će, kako kaže, biti intencija Đeneralija u narednom periodu. Filipović ukazuje i na činjenicu da je najčešći odgovor klijenata na pitanje da li je osiguranje skupo – da, dok na pitanje da li verujete osiguravajućim kuća odgovaraju – ne.

– Takav stav prema proizvodima osiguranja i osiguravajućim kućama mora da se promeni. Kao ilustrativan navešću primer putnog osiguranja. Praktično to znači da klijentima moramo da objasnimo da putno osiguranje za odlazak u inostranstvo, koje košta jedan evro dnevno a pokriva štetu u visini do 25.000 evra, nikako nije skupo. Problem je, dakle, u razumevanju. Moramo potencijalnim klijentima na jednostavniji i jasniji način da stavimo do znanja da osiguranje nije skupo i da osiguravajuće kuće čvrsto stoje iza obećanja da će, ukoliko se desi neki osigurani slučaj, ugovorne obaveze biti realizovane – poručuje Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari