Potpisan ugovor sa Kinezima o izgradnji pristupne saobraćajnice Gornji Milanovac-petlja Takovo 1Foto: Beta/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/Zoran Petrović (ILUSTRACIJA)

Predstavnici Vlade Srbije, Puteva Srbije i kineske gradjevinske kompanije Power Construction Corporation of China (Power China) potpisani su danas u Predsedništvu Srbije komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji pristupne saobraćajnice Gornji Milanovac – petlja Takovo, kao i sporazum o izradi projekta za izgradnju obilaznica oko Požege, Užica, Loznice i tunela ispod prevoja Кadinjača.

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadorke Kine Čen Bo ugovor i sporazum su u ime Srbije potpisali ministar građevinarstva Tomislav Momirović i vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Pristupna saobraćajnica Gornji Milanovac – petlja Takovo biće duga  9,4 kilometra, a radovi će početi aprila iduće godine.

Obilaznica oko Požege biće u dužini 3,8 kilometara i spajaće državni put prvog reda Čačak-Požega-Užice i državni put prvog reda Kosjerić-Požega-Arilje sa petljom Požega na autoputu ka Crnoj Gori koji je u izgradnji.

Obilaznica oko Užica, u dužini oko 30 kilometara, biće u profilu autoputa i deo autoputa ka Crnoj Gori, a obilaznica oko Loznice biće duga 13,6 kilometara i širine 30 metara, a deo je projekta izgradnje brze saobraćajnice Valjevo-Loznica.

Tunel ispod prevoja Kadinjača dužine 1,26 kilometara skratiće put od Užica do Bajine Bašte za šest kilometara.

Predsednik Srbije istakao je da će ove saobraćajnice, kada budu urađene, poboljšati život građana, jer će se povećati bezbednost na centralnim ulicama gradova, koji će biti rasterećene od kamionskog saobraćaja, poboljšaće se zaštita životne sredine, smanjenjem izduvnih gasova u naseljima, a ubrzaće se saobraćaj i skratiti vreme putovanja.

Vučić je precizirao da procenjene vrednost obilaznice oko Gornjeg Milanovca, koja bi trebalo da bude završena do 2023. godine, iznosi 30 miliona evra.

„To je najveće ulaganje za sam Gornji Milanovac, u nekoliko poslednjih decenija“, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, u prvom kvartalu 2024. biće završene obilaznice oko Užica, Požege i Loznice.

„Tunel ispod prevoja Kadinjače je od presudnog značaja za zapadnu Srbiju, jer će put između Užice i Bajine Bašte, sa sadašnjih 45-50 minuta, skratiti na pola sata“, kazao je Vučić i dodao da bi tunel, vredan oko 60 miliona vera, trebalo da bude završen 2025. godine.

Naveo je da je eksproprijacija u Užicu završena i da radovi brzo počinju, da na teritiriji Požege treba da se ubrza eksproprijacija, a na teritoriji Loznice da se završi.

Vučić je najavio i da će uskoro biti potpisan ugovor za obilaznicu oko Kragujevca.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo naglasila je da novi putevi imaju veliki značaj za lokalni ekonomski razvoj i da će doprineti poboljšanju kvalitetu života građana ovih krajeva.

„To pokazuje zahjedničku ideju naše dve zemlje, da razvoj treba da bude koristan za sve građane. Srećna sam što će saradnja Kine i Srbije tome dati doprinos“, kazala je ona.

Čen Bo smatra da su kineske građevinske kompanije prethodnih godina zadobile poverenje srpske strane naprednom tehnologijom, kvalitetom gradnje i poštovanjem ugovora i smatra da će zato buduća saradnja u oblasti infrastrukture imati još bolju perspektivu.

Potredsednik kompanije Power China Jang Fan kazao je da je kineska kompanija svesna značaja kakav značaj ima paket projekata za putnu mrežu Srbije I poboljšanje saobraćajnih uslova u zapadnim i jugozapadnim delovima zemlje.

On je istakao da će Power China iskoristiti sve tehničke mogućnosti i dosadašnja iskustva u realizaciji projekata, kako bi ubrzali građevinske radove i kako bi sve bilo završeno kvalitetno i efikasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari