Konačna vezija ugovora o zajedničkom ulaganju italijanskog Fijata i države Srbije u kragujevačku Zastavu, nadležnima u Vladi Srbije biće dostavljena početkom ove nedelje. Kako Danas saznaje, završni tekst u Beograd će doneti menadžeri Fijata, a predstavnici poslovodstva i sindikata Zastave sa sadržajem će, najverovatnije, biti upoznati 21.

Konačna vezija ugovora o zajedničkom ulaganju italijanskog Fijata i države Srbije u kragujevačku Zastavu, nadležnima u Vladi Srbije biće dostavljena početkom ove nedelje. Kako Danas saznaje, završni tekst u Beograd će doneti menadžeri Fijata, a predstavnici poslovodstva i sindikata Zastave sa sadržajem će, najverovatnije, biti upoznati 21. avgusta. Posle toga, steći će se svi uslovi za potpisivanje ugovora o zajedničkom ulaganju Fijata i države Srbije u Zastavu. Kako će, prema zvaničnim najavama, verifikaciji ugovora prisustvovati najviši državni funkcioneri Srbije i Italije, datum potpisivanja, zbog usklađivanja državničkih obaveza domaćih i italijanskih zvaničnika, još nije preciziran. S izvesnoćšu se, ipak, očekuje, da će ugovor o strateškom partnerstvu Fijata i Zastave biti potpisan u prvoj polovini septembra.
Podsetimo da je već potpisanim Memorandumom o zajedničkom ulaganju u Zastavu, predviđeno da Fijat u rekonstrukciju i modernizaciju pogona i proizvodne opreme Zastavine Fabrike automobila uloži 700 miliona evra, a država Srbija 100 miliona evra. Ako je, međutim, suditi po poslednjim informacijama, sve je izvesnije da će država morati da uloži dva i po do tri puta više od prvobitno planiranih sredstava, zbog zahteva Fijata vezanih za izgradnju i temeljnu rekonstrukciju saobraćajne mreže u gradu i okolini (autoput do Koridora 10, zaobilaznice, elektrifikacija železničke pruge do Lapova) zatim za formiranje bescarinske zone i druge projekte. Pominje se i da bi ulog Fijata mogao da dostigne 800 miliona evra. Na osnovu tih ulaganja, Fijat će postati vlasnik 70 odsto kragujevačke fabrike, dok će država u narednih deset godina biti u posedu preostalih 30 odsto kapitala te firme. Fijat planira da do kraja 2010. u Zastavi, odnosno u svojoj budućoj kompaniji u Kragujevcu, organizuje proizvodnju 300.000 automobila („A“ i „B“ klase) godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari