Potpisan memorandum o nuklearnoj energiji: "Ispravljanja istorijske greške iz 1979" 1Foto FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Predstavnici pet ministarstava i 20 naučno-akademskih institucija i instituta potpisali su danas Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji.

Memorandum su u Palati Srbije potpisali predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sa predstavnicima Elektroprivrede Srbije i Elektromreže Srbije, JP Nuklerani objekti Srbije, Institutom za fiziku, Instututom Vinča i 12 fakulteta ekonomskih, medicinskih i tehničkih nauka.

Potpisivanju je prisustvovao i premijer Srbije Miloš Vučević koji je istakao da je Memorandum početak ispravljanja istorijske greške iz 1979. kada je država zabranila upotrebu nuklearne energije u mirnodopske svrhe, dodavši i da je ovo dobra prilika za Srbiju.

Vučević je naglasio da mogućnost mirnodopske upotrebe nuklearne energije ne treba politizovati, već razmatrati sa stručnih osnova.

„Nema niko dilemu da je pitanje električne energije dominantno, strateško i geopolitičko pitanje. Ulaganje u ovu oblast je pitanje i ekonomije, suvereniteta, samostalnosti jedne drzave“, rekao je on.

Potpisivanju su prisustvovali i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i minister zdravlja Zlatibor Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari