Potpisan Memorandum o razumevanju o izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Rumunija 1Foto: Danilo Mijatović/MRE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas u Kladovu, u ime Vlade Republike Srbije, Memorandum o razumevanju u vezi sa projektom izgradnje gasnog interkonektora sa ministrom energetike Rumunije Sebastijanom Burdužom.

Izgradnjom gasovoda obezbediće se još jedan pravac snabdevanja prirodnim gasom, povezujući čvorište Mokrin u Srbiji sa transportnim gasovodom BRUA u Rumuniji.

“Naša saradnja u oblasti energetike duže od pet decenija predstavlja važan oslonac sigurnosti snabdevanja električnom energijom za građane i privredu u obe države, o čemu govori i podatak da je y 2023. čak 28 odsto ukupne razmene činila trgovina električnom energijom. Današnjim potpisivanjem Memoranduma o razumevanju o izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Rumunija, kapaciteta 1,6 milijardi kubnih metara, počinje nova etapa energetske saradnje naših zemalja. Zahvaljujuću povezivanju sa Rumunijom i Bugarskom, a u narednom periodu i sa Severnom Makedonijom, Srbija postaje nezaobilazna tranzitna zemlja i važan partner u obezbeđivanju energetske sigurnosti zemalja centralne i istočne Evrope kada je snabdevanje gasom u pitanju”, rekla je Đedović.

U Srbiji će ovaj dvosmerni gasovod za prenos prirodnog gasa biti dužine 13 kilometara, u Rumuniji približno 86 kilometara. Projektovan kapacitet je najmanje 1,6 milijardi kubika gasa, a deonica sa srpske strane biće završena do 2027. godine

Ovaj projekat predstavlja veliki korak u jačanju energetske bezbednosti obe zemlje i integraciji regionalnog tržišta diversifikacijom ruta snabdevanja.

„Rumunija i Srbija su danas napravile važan korak ka međusobnom povezivanju sistema za prenos prirodnog gasa. Memorandum predstavlja osnovu za obe zemlje da započnu investiciju BRUA-Mokrin. Istovremeno, blisko sarađujemo na ubrzanju elektroenergetskih interkonekcija, imajući sve preduslove za potpuni završetak deonice Rešica-Pančevo u prvoj polovini 2025. godine. Neophodno je da energija lako teče između naših zemalja, obezbeđujući dve ključne stvari: pravo, konkurentno tržište koje će potrošačima doneti povoljnu cenu, zatim energetsku sigurnost i diversifikaciju izvora snabdevanja. Ovi kombinovani elementi, kao i sama investicija u infrastrukturu, stvaraju poverenje i ekonomski rast, radna mesta i razvoj za ceo region“, rekao je ministar energetike Sebastijan Burduža.

Nakon potpisivanja Memoranduma održan je sastanak na kojem su osim ministara prisustvovali direktori energetskih preduzeća iz obe zemlje, a teme sastanka su bile potencijali za razvoj projekta reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3 i Transbalkanski koridor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari