Potpisan sporazum o saradnji sa kineskom upravom za zaštitu konkurencije 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Srbija i Kina potpisale su danas u Beogradu memorandum o saradnji nadležnih institucija u oblasti zaštite konkurencije, čiji je cilj unapređenje sigurnosti novih investicija.

Dokument su potpsali predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović i zamenica ministra državne uprave za tržišnu regulaciju Narodne Republike Kine Gan Lin.

Cilj Memoranduma je primena i delotvorno sprovođenje zakona o zaštiti konkurencije zbog njegove važnosti za efikasno poslovanje, dobrobit građana, kao i trgovinu Kine i Srbije.

Predviđena je saradnja nadležnih institucija kroz projekte za obuku, radionice i saradnji pri različitim istraživanjima.

Takođe, radiće se i specijalne analize, uz razmenu iskustava u sprovođenju zakona u oblasti zaštite konkurencije.

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije podsetio je na velika investiciona ulaganja Kine u Srbiju i istakao važnost pravne sigurnosti investitora u Srbiji.

„Cilj svih investicija je unapređenje standarda građana“, poručio je Obradović i podsetio da je Kina danas jedna od najvećih ekonomija na svetu.

On je istakao da je Srbija prva zemlja u Evropi koju je posetila delegacija Državne uprave za tržišnu regulaciju Kine.

Predsenik Komisije za zaštitu konkurencije najavio je i da su u planu novi planovi i dogovori o kojima će biti reč tokom nekog od narenih sasatanaka i poseta.

Ovo je 14. sporazum o saradnji koji Komisija za zaštitu konkurencije potpisuje sa drugim nadležnim telima za zaštitu konkurencije iz regiona i sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari