Potpisan ugovor o modernizaciji beogradske toplane Cerak 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor JKP „Beogradske elektrane“ Rade Basta potpisali su danas ugovor o rehabilitaciji i modernizaciji beogradske toplane „Cerak“, sredstvima nemačke KfW banke u iznosu od 14 miliona evra.

„Ovaj projekat je važan, tiče se modernizacije u još šest gradova u Srbiji i doprineće kvalitetnijem grejanju, posebno što većina toplana nije rekonstruisana 30 godina“, rekla je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Prema njenim rečima, cilj države povećanje energetske efikasnosti toplana i korišćenje goriva koja ne utiču na zdravlje životne sredine.

Ona je navela da je sektor toplotne energije podjednako važan u procesu energetske tranzicije, a da je modernizacija toplana neophodna zbog povećanja energetske efikasnosti i korišćenja energenata koji ne zagađuju životnu sredinu.

Kako je dodala, cilj je diverzifikacija u gasnom sektoru i energetska efikasnosti, kao i zelena agenda i energetska tranzicija.

Mihajlović je naglasila da je cilj da daljinsko grejanje postane finansijski održivo, energetski efikasnije, sa smanjenim emisijama štetnih gasova.

„Važan je dan zato što pokazujemo da u Beogradu i te kako vodimo računa ne samo o tome da svi građani imaju kvalitetnije grejanje, nego je ova toplana i primer kako je moguće koristiti OIE, jer će se iz solarnih panela proizvoditi deo energije“, kazala je ministarka.

Dodala je da saradnja Srbije sa Nemačkom traje dugo godina i da su projekti koji su zajedno realizovani u energetici i građevinarstvu vredni 1,5 milijardi evra.

„Nemačka je naš prvi trgovinski partner i verujem da ćemo nastaviti da sarađujemo na projektima koji su u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti i u procesu energetske tranzicije. Sa nemačkom razvojnom bankom prvi put u Srbiji radimo na tome da toplane potpuno promene gorivo koje koriste i već su završene toplane na biomasu u Priboju i Malom Zvorniku, a radićemo i u Novom Pazaru i drugim gradovima“, rekla je ona.

Beograd je poslednji grad, kako je navedeno u saopštenju, koji je potpisao ugovor u okviru pete faze projekta rehabilitacije sistema daljinskog grejanja koji se realizuje zajedno sa nemačkom razvojnom bankom КfW.

Projekat se realizuje u sedam gradova – Beogradu, Nišu, Leskovcu, Jagodini, Boru, Negotinu i Senti, a ukupna vrednost je 32 miliona evra.

„Mi smo vodeći donator u energetskom sektoru sa više od 200 miliona evra godišnje, a glavni cilj je da podržimo naše partnere u Srbiji u sprovodjenju zelene agende“, kazao je ambasador Nemačke Tomas Šib.

Podsetio je da je u oktobru prošle godine potpisano klimatsko partnerstvo sa Srbijom.

„Partnerstvo koje imamo sa Ministarstvom rudarstva i energetike pokazuje kako je moguće postići napredak u energetskoj tranziciji i istovremeno postići energetsku stabilnost. Nastavićemo da sarađujemo i pružamo podršku projektima Ministarstva koji se odnose na unapređenje energetske efikasnosti i procesu energetske tranzicije“, kazao je Šib.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je značaj ugovora o rekonstrukciji toplane na Ceraku veliki za grad, jer se radi o poboljšanju kvaliteta grejanja.

„Izuzetno je važno što ćemo smanjiti i emisije štetnih gasova, a uštedećemo i energiju i novac“, kazao je on.

Direktor JКP „Beogradske elektrane“ Rade Basta naveo je da će realizacijom projekta biti unapređena isporuka toplotne energije, omogućiće se sigurnije snabdevanje i smanjiće se zavisnost od uvoza energenata za potrebe ovog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari