Potpisan ugovor sa Evropskom investicionom bankom za ugradnju oko 400.000 pametnih brojila 1Foto: BETAPHOTO/Ministarstvo ruradstva i energetike/Emilija Jovanovic

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović prisustvovala je danas u Vladi Srbije potpisivanju ugovora o kreditu između Elektrodistribucije Srbije i Evropske investicione banke vrednosti 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja oko 400.000 pametnih brojila širom zemlje.

„Sredstvima za koje je danas potpisana ugovor zamenićemo oko 400.000 postojećih brojila i postaviti nova koja koriste najsavremenije tehnologije. Time će se stvoriti uslovi za dodatno smanjenje gubitaka električne energije i efikasnije upravljanje potrošnjom, što je posebno važno u danima kada imamo nadprosečnu potrošnju zbog vremenskijh prilika. Time će se takođe smanjiti greške u očitavanju i olakšati integracija obnovljivih izvora energije u našoj zemlji, s obzirom da domaćinstva kupci-proizvođači električne energije moraju da ugrade pametna brojila zbog upravljanja potrošnjom, i da se ukupan broj prozjumera u poslednjih 18 meseci povećao oko sedam puta”, rekla je ministarka.

Dodala je da će se zahvaljujući ovim sredstvima finansirati zamena brojila u Kruševcu, Užicu, Vranju, Mladenovcu, Prokuplju, Leskovcu, Jagodini, Valjevu, Smederevu, Šapcu i Lazarevcu.

Ona je podsetila da je Evropka unija prepoznala potrebe Srbije za modernizacijom distributivnog sistema.

„Evropska unija je već donirala 110 miliona evra i do danas postavljeno više od 360.000 pametnih brojila od 523.000 koliko je planirano. Obezbedili smo dodatna sredstva, 80 miliona evra od strane Evropske investicone banke i kao i sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj za postavljanje više od 600.000 pametnih brojila jer želimo da naš distributivni sistem prati najsavremenija tehnološka rešenja i da do kraja decenije zamenimo najveći deo postojećih brojila”, rekla je ministarka.

Đedović Handanović je istakla da građani i privredna društva u ovom procesu neće imati nikakve troškove, a imaće brojne koristi.

„Svi podaci nalaziće se na jednom mestu, moći će da prate svoju potrošnju i njom efikasnije upravljanju, uoče kad i kako mogu da štede energiju, a sam sistem pratiće promene u očitanim podacima i ukazivati na eventualne kvarove ili probleme koji će moći brže da se otklone”, rekla je ministarka.

Robert de Grot, potpredsednik Evropske investicione banke, rekao je da ta finansijska institucija podržava Srbiju u unapređenju distributivne mreže.

„Današnji potpisi su potvrda posvećenosti EIB-a unapređenju održive povezanosti u Srbiji, u skladu sa ulogom EIB kao klimatske banke Evropske unije, kao i ciljevima zemlje u pravcu postizanja zelene tranzicije. Te investicije će biti od koristi građanima Srbije, obezbeđujući pouzdaniju i efikasniju saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, istovremeno podstičući privredni rast zemlje i regiona”, rekao je potpredsednik EIB-a Robert de Grot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari