Potpisan ugovor za izgradnju marine u Golupcu 1Tvrđava Golubac/Foto EU za kulturno nasleđe i turizam

Ministarstvo turizma i omladine, Agencija za upravljanje lukama i Opština Golubac potpisali su danas Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji projekta izgradnje marine u Golupcu, saopštila je danas Agencija.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić izjavio je da će do kraja sledeće godine u potpunosti biti zaokružena izgradnja nautičke turističke infrastrukture na Donjem Podunavlju.

„U toku je realizacija projekta izgradnje marine u Velikom Gradištu, a osim što ćemo graditi marinu i u Golupcu, tokom sledeće godine sledi i dupliranje kapaciteta za međunarodno putničko pristanište u Donjem Milanovcu“, rekao je Kandić.

On je najavio da je u 2024. godini u planu izgradnja novog putničkog pristaništa u Banoštoru, čime će biti prošireni kapaciteti za prijem kruzera i na Gornjem Podunavlju, dodaje se u saopštenju.

Kandić je izneo podatak i da je do 1. novembra na kruzerima bilo oko 170.000 putnika, što je povećanje od 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Predrag Petrović naglasio je da je projekat „Zaplovi Srbijom“ osmišljen tako da se stalno nadograđuje i pokazuje nameru države da ulaže u nautičku infrastrukturu, turizam i privredu.

„Do sada smo, u okviru projekta, otvorili međunarodna putnička pristaništa u Sremskoj Mitrovici i Zemunu, a do kraja godine otvorićemo i šabačko pristanište. Pored toga, gradi se i marina u Velikom Gradištu, u koju će u prvoj fazi biti uloženo oko 2,5 miliona evra“, rekao je Petrović.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović rekao je da je Golubac jedna od lokacija obuhvaćenih kapitalnim projektom „Zaplovi Srbijom“, koji je pokrenut u martu.

„U okviru projekta planirana je izgradnja pet marina na Dunavu, a među njima je marina u Golupcu. To je druga marina koja počinje sa izgradnjom, budući da je već otpočela realizacija projekta marine u Velikom Gradištu“, dodao je on, navodi se u saopštenju.

Buduća marina nalaziće se na Dunavu u neposrednoj blizini centra Golupca i moći će da primi oko 100 plovila.

Očekuje se da će se u sklopu marine, pored prostora za prihvat i smeštaj plovila, razviti i komercijalni i drugi sadržaji, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari