Potpisan ugovor za izgradnju solarne elektrane od gigavata sa baterijama, opozicija kritikuje cenu 1Foto FoNet Milica Vučković

Predstavnici Vlade Srbije, Elektroprivrede Srbije (EPS) i konzorcijuma kompanija Hyundai Engineering i UGT Renewables potpisali su danas Ugovor o realizaciji projekta za izgradnju solarnih elektrana na teritoriji šest lokalnih samouprava u Srbiji.

Reč je o Projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta, ukupne instalisane snage od najmanje 1.000 megavata sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije ukupne instalisane snage od najviše 200 megavata i kapaciteta da uskladišti najmanje 400 megavatsati struje.

Ugovor su u Predsedništvu Srbije potpisali ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović, generalni direktor EPS-a Dušan Živković, generalni izvršni direktor UGT Renewables Adam Korteze, predsednik i generalni izvršni direktor Hyndai Engineering Hjon Song Hong i strateški menadžer Hyundai Engineering ogranka Beograd Sang Min-Park.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je opredsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasador SAD Kristofer Hil i ambasador Južne Koreje Đang Vu Li.

Pre nešto manje od mesec dana ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i podsekretar Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez potpisali su u Vašingtonu Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Srbije i SAD, a kao važan element saradnje upravo je navedena izgradnja obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Potpisan ugovor za izgradnju solarne elektrane od gigavata sa baterijama, opozicija kritikuje cenu 2
Foto: Shutterstock/Fahroni

Zanimljivo je i da su juče na panelu „Uloga Elektroprivrede Srbije u zelenoj energetskoj tranziciji“, predstavnici EPS-a ocenili da litijum-jonske baterije nisu tako dobro rešenje za skladištenje energije, a pogotovo u poređenju sa reverzibilnim hidroelektranama. Zanimljivost leži u tome što će nakon izgradnje, ova solarna elektrana sa baterijama biti predata na upravljanje EPS-u.

„S obzirom da je vek eksploatacije baterije od 20 do 25 godina te da ne znamo kako će moći da se prerađuju, EPS ide na reverzibilne hidro-elektrane kao skladišta“, rekao je Jova Tošić, rukovodilac projekta izgradnje solarne elektrane Petka u EPS-u napominjući da je problem sa baterijama u tome što za sada ne postoji tehnologija za reciklažu, a i zagađuju okolinu.

Nije zvanično saopštena cena po kojoj će američko-korejski konzorcijum napraviti ove solarne elektrane, ali u rebalansu budžeta Srbije za ovu godinu usvojenom u septembru ostavljena je mogućnost da država da garanciju Elektroprivredi Srbije za ovaj projekat u visini čak 1,9 milijarde evra.

Opozicione stranke postavile su pitanje cene ovog posla, a Dušan Nikezić, potpredsednik SSP-a, je ocenio da će država platiti 1,5 milijardu evra za solarnu elektranu i da je cena za dve godine porasla sa 800 miliona na milijardu i po.

„Za manje para, 1,4 milijarde dolara, je izgrađena jedna od najvećih solarnih elektrana na svetu – Badla u Indiji, snage 2.250 MW, što je 622.000 evra po MW, dok se u Poljskoj trenutno grade dve solarne elektrane: jedna za 560.000 dolara po MW, a druga za 500.000 evra po MW“, naveo je Nikezić u saopštenju.

Vlada Srbije usvojila je 10. oktobra Zaključak o projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji, kao projekta od značaja za Srbiju.

Njime je predviđena izgradnja solarnih elektrana na teritorijama opština Negotin, Zaječar, Odžaci, Lebane, Leskovac i Bujanovac.

Projekat obuhvata razvoj, izgradnju, puštanje u pogon, upravljanje i održavanje ovih elektroenergetskih postrojenja tokom dve godine nakon izgradnje.

Precizirano je da će se solarne elektrane sastojati od fotonaponskih panela, nosača solarnih panela sa sistemima za praćenje kretanja sunca (trakera), baterijskih sistema za skladištenje električne energije, kao i pripadajuće niskonaponske, srednjenaponske i visokonaponske opreme.

Ovim projektom, kako je Vlade Srbije ranije saopštila, ostvaruju se ciljevi energetske tranzicije i ispunjavaju međunarodne obaveze, a biće eliminisana potreba za uvozom električne energije i osigurano dugoročno snabdevanje potrošača po ekonomski pristupačnim cenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari