Potrebno preko 120 novih hotela za EXPO, a za državne subvencije se trenutno prijavilo svega nekoliko projekata 1Foto: Shutterstock/BalkansCat

Za dodelu subvencija za gradnju i rekonstrukciju hotela u Beogradu povodom izložbe „EXPO 2027“ prijavilo se nekoliko projekata, čija je ukupna planirana vrednost ulaganja 231 miliona evra, saznaje portal eKapija u Razvojnoj agenciji Srbije. Investitori imaju još nepuna tri meseca da se prijave jer rok za prijavu ističe 31. decembra.

Kako navode u RAS-u, prema Uredbi o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja do sada je konkurisalo nekoliko potencijalnih projekata, a koji podrazumevaju direktna ulaganja radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027.

– Od navedenog, više od 70 odsto se odnosi na ulaganja u izgradnju ugostiteljskih objekata za smeštaj (vrste hotel) i planirana vrednost ulaganja je oko 200 miliona evra, dok se ostali odnose na rekonstrukciju ugostiteljskih objekata za smeštaj (vrste hotel) i planirana vrednost ulaganja je oko 31 miliona evra. Od navedenih, oko polovine su kategorije 4 zvezdice, dok za preostale, a usled dopune dokumentacije, još nije precizirano da li će biti 4 ili 5 zvezdica – objašnjavaju u Razvojnoj agenciji Srbije za eKapiju dodajući da će podsticajna sredstva biti opredeljena samo projektima koji zadovoljavaju kriterijume propisane uredbom.

Mada u RAS-u nisu naveli tačan broj zainteresovanih investitora, niti njihova imena, mediji su početkom oktobra preneli da je Ministarstvo privrede dodelilo prvu subvenciju po uredbi donetoj kako bi se povećali smeštajni kapaciteti potrebni za održavanje manifestacije EXPO 2027.

Sumu od 5,9 miliona evra, koja predstavlja 20 odsto ukupnih troškova ulaganja u izgradnju, dobilo je privredno društvo Airport City West Gate doo Beograd, sa sedištem na Novom Beogradu, kako bi izgradilo i opremilo hotel AC Hotel by Marriott Airport City Belgrade.

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u julu prošle godine da će u Beogradu zbog izložbe EXPO 2027 morati da bude izgrađeno 120-130 hotela jer se očekuje 2,6 miliona gostiju.

U RAS-u podsećaju da se podrška projektima kroz uredbu realizuje od 2018. godine u banjama i klimatskim mestima.

– Do sada je konkurisalo oko 20 projekata koji se odnose na direktna ulaganja u banjska i klimatska mesta, ukupne planirane vrednosti ulaganja od nešto više od 320 miliona evra – kažu u RAS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari