Snežni talas i zahlađenje koji su zahvatili Vojvodinu već nekoliko dana, nisu poremetili snabdevanje električnom energijom iz sistema Elektrovojvodine. Iako su u noći između četvrtka i petka zabeleženo nekoliko manjih prolaznih ispada na srednjenaponskom nivou, kvarovi su odmah otklonjeni, tako da kupci gotovo nisu osetili prekide u snabdevanju, jer je kontinuitet isporuke nastavljan iz alternativnih pravaca.


– Prema operativnim podacima, potrošnja električne energije u odnosu na prošlu nedelju je povećana za oko 10 odsto, a u četvrtak, u odnosu na sredu za manje od 0,5 odsto. U odnosu na isti period prošle godine, kada su beležene iste temperature kao ovih dana, potrošnja je ista. Na konzumnom području Elektrovojvodine potrošnja je u četvrtak iznosila 34,3 miliona kilovat-časova električne energije – kažu u Elektrovojvodini.

Iz te kompanije apeluju na kupce da racionalno koriste električnu energiju, posebno oni potrošači koji je koriste za dogrevanje.

– Preporučujemo da, ukoliko su u prilici, koriste termoakumulacione peći, koje u toku noći akumuliraju toplotu, jer je tada cena električne energije do četiri puta niža. Ovaj savet i apel je pre svega zbog toga da bi naši kupci, kada dođe vreme za plaćanje, mogli da plate utrošeno – kažu u Elektrovojvodini i najavljuju da će nastaviti redovno da obaveštava o stanju elektroenergetskog sistema u periodu povećane potrošnje putem saopštenja, ali će informacije biti istaknute i na sajtu.

Najveća potrošnja u Novom Sadu

Prema ograncima, najveća potrošnja zabeležena je u Elektrodistribuciji Novi Sad, devet miliona kilovat-časova, sledi ogranak iz Subotice sa potrošnjom od 5,4 miliona kWh, zatim Pančevo sa 4,6 miliona kWh, Zrenjanin sa 4,5 miliona kWh, Sombor sa 4,2 miliona kWh, Ruma sa 3,3 miliona kWh i Sremska Mitrovica gde je utrošeno 1,5 miliona kWh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari