Crna Gora dobila je prvi Edukativni centar za zelenu gradnju i za razliku od zemalja u okruženju gde postoje slični info centri, koji samo pružaju informacije o energetskoj efikasnosti, ovaj centar na sopstvenom primjeru pokazuje kako se štedi energija. Edukativni centar u Podgorici, prvi takve vrste u regionu, iskazuje energetsku efikasnost ne samo kroz instalirane sisteme, već i kroz proizvodnju sosptvene energije.

Smešten je u zgradi površine 80 metara kvadratnih, staroj 50 godina, u čiju je rekonstrukciju investirano 300.000 evra. Izvršni direktor i vlasnik ETG grupe Mladen Bajković kaže za Danas da je potrošnja energije niža za 70 odsto, odnosno troši se kilovat i po energije po satu. On naglašava da se višak električne energije koju proizvodi elektrana u EC može prodati Elektroprivredi Crne Gore.

Na pitanje da li su, i u kojoj mjeri, građani Crne Gore spremni da prihvate proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, odnosno da vode računa o energetskoj efikasnosti, imajući u vidu činjenicu da neki projekti korišćenja solarne enregije nijesu naišli na očekivani odziv, Bajković kaže da je, možda, ovaj projekat preuranjen s obzirom na to da će u zemljama EU, tek od 2019. godine moći da se grade objekti koji će sami sebe snadbijevati energijom. Osim toga, ni ekonomska situacija ne ide na ruku toj vrsti ulaganja.

– Uprkos tome, u Evropi, preciznije u Austriji, Njemačkoj i Skandinaviji već je izgrađeno nekoliko takvih objekata. Naša želja je da u narednih pet do sedam godina javnost upoznamo sa benefitima koje donosi takva gradnja. Smatram takođe da bi Crna Gora i u ovom segemntu trebalo da pokaže da je ekološka država. Jer, činjenica je da u Crnoj Gori ne postoji ni jedan stambeni objekat izgrađen po principu „zelene gradnje“. Po tom principu izgrađen je samo poslovni objekat u centru Podgorice u kojem je smješteno više međunarodnih organizacija. U toku je izgradnja ekskluzivnog Atlas kapital centra, koji zbog visokih cijena i stambenog i poslovnog prostora nije dostupan većini građana – ističe naš sagovornik.

On podsjeća da je Edukativni centar zamišljen kao regionalna institucija u kojoj će se obučavati polaznici iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, a potencijalno i iz Makedonije. Planirano je da se u tom prostoru, po najvišim svetskim standardima, organizuju specijalni seminari, dok će na poslovima edukacije biti angažovani stručnjaci certifikovanih kuća. Prvi seminar u novootvorenom Edukativnom centru za zelenu gradnju biće održan početkom naredne godine godine. tehnologije građenja, povećanja energetske efikasnosti i smanjenja potrošnje energije. Obuke i prezentacije iz oblasti povećanja energetske efikasnosti i smanjenja potrošnje energije, osmišljene su po mjeri specifičnih potreba različitih starosnih,obrazovnih i interesnih grupa. ETG grupa postoji 15 godina a problemima energetske efikasnosti posvećena je već devet godina. Broji 50 stalno zaposlenih i 136 inžinjera angažovanih na raznim poslovima a ETG ima firmu i projektantski biro u Beogradu i Zagrebu.

Neophodna podrška države

Da bi se podstakla „zelena gradnja“ neophodna je podrška državnih institucija koje bi na tom planu mogle mnogo da učine. Jedan od poteza u tom pravcu moglo bi da bude smanjenje poreza i carina na opremu koja se koristi za ove namjene. Važno je, i da se zakonskim propisima reguliše potrošnja energije u javnim objektima, kao i to da država subvencionira proizvodnju energije iz obnovljivih izvora – smatra Mladen Bajković, izvršni direktor i vlasnik ETG grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari