Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj potpisala je juče sporazum za 18 lokalnih samouprava koje ulaze u program sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem. Na svečanosti povodom potpisivanja sporazuma u Inđiji, ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da manje birokratije, brže odlučivanje i jednostavniji pristup garantuju Srbiji više investicija i otvaranje novih radnih mesta.

Kako je rekao, investitori ne žele susret sa korupcijom, ali ni sa komplikacijama i odugovlačenjem u dobijanju dozvola i odobrenja za rad koja su rezultat loših poslovnih uslova u lokalu. On je podsetio da sve veći broj kompanija želi da izmesti poslovanje iz Evropske unije u Srbiju, u kojoj su porezi ostali nepromenjeni i niski u odnosu na zemlje u okruženju. Dinkić je poručio opštinama da bi proces nazvan „Giljotina propisa“ trebalo sprovesti i na lokalnom nivou.

Na poziv za ulazak u proces sertifikacije prijavile su se čak 53 lokalne samouprave. U grupi odabranih nalaze se Niš, Pirot, Šabac, Bujanovac, Medveđa, Zrenjanin, Pančevo, Kruševac, Lapovo, Smederevo, Koceljeva, Stara Pazova, Sombor, Zaječar, Sremska Mitrovica, Čačak, Valjevo i Ruma. Do sada su sertifikovani Inđija, Loznica i Kragujevac, a u procesu sertifikacije nalaze se Subotica, Vranje, Leskovac, Užice i Prokuplje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari