Vlasti u Srbiji ponovo su podigle propisani dozvoljeni nivo koncentracije otrova aflatoksin u hrani, ovoga puta čak za 400 odsto, odnosno pet puta, obelodanio je na Tviteru narodni poslanik Demokratske stranke i nekadašnji pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić.
Ministar poljoprivrede Branisav Nedimović potpisao je izmene u pravilniku 31. avgusta kojima se dozvoljeni nivo aflatoksina podiže se sa 0,05 na 0,25 mikgrograma po kilogramu.
Ješić, koji je pre nekoliko godina i pokrenuo tadašnju aferu „Aflatoksin“, je na Tviteru objavio i fotografiju pomenutog, potpisanog dela dokumenta.
Iako zvaničnih objašnjenja još nema, prema prvim reakcijama u javnosti razloge za ovakvu odluku treba tražiti u bavljenju posledicama ovogodišnje suše, koja na ubranom i uskladištenom kukuruzu pogoduje razvoju gljivica „Aspergillus flavus“, koje stvaraju kancerogeni aflatoksin, javlja Glas Amerike.
Aflatoksin se zbog ovoga može pronaći u svim namirnicama od kukuruza i kukuruznog brašna, ali i u proizvodima mlekarske industrije, preko mleka dobijenog od krava koje su se hranile kontaminiranom hranom na bazi kukuruza.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.