Nakon završetka garancijskih ispitivanja Blok B2 Termoelektrana Kostolac povećao je snagu iznad planiranih 348,5 megavata jer je utvrđen novi kapacitet od 35,5 megavata, što je za 2,5 MWh više i što će doprineti većoj proizvodnji električne energije.



– Kapitalni remont turbine bloka B2 izvela je poljska firma Alstom. Osnovni ciljevi remonta su dostizanje nominalne snage od 348,5 MW, povećanje pouzdanosti i produžetak radnog veka za 150.000 radnih sati, kaže Zlatko Zakošek direktor Direkcije za proizvodnju električne energije Kostolačkih termoelektrana.


Da bi se ostvarili ovi ciljevi zamenjen je kompletan lopatični aparat na sva četiri turbinska cilindra sa novim regulacionim kolom na turbini visokog pritiska i modernizovan je sistem radijalnog zaptivanja rotora kako bi se smanjilo nepoželjno isticanje pare. Ugrađene lopatice su nove, savremene konstrukcije, što je dovelo do povećanja unutrašnjeg stepena korisnosti pojedinačnih turbinskih cilindara, a samim tim i čitavog turbopostrojenja. Drugim rečima, ovo znači da se za iste ulazne parametre vodene pare ispred turbine ostvaruje veća snaga.

– Testiranje turbopostrojenja obavila je kompanija INWAT iz Poljske koja poseduje sve neophodne certifikate zahtevane za ispitivanja ovog tipa, a kao naš konsultant kod izvođenja ispitivanja angažovan je Mašinski fakultet iz Beograda. Rezultati ispitivanja su dostavljeni i potvrđuju garantovane parametre pri nominalni uslovima. Naime, za nominalne parametre ispred turbine sada se postiže za 2 MW veća snaga od nominalne, odnosno 350,5 MW. Ovo dokazuje da su zadati ciljevi modernizacije turbogeneratora ostvareni i na taj način povećane eksploatacione i proizvodne mogućnosti bloka. Efekat modernizacije se može sagledati kroz nivo proizvodnje električne energije. Pre modernizacije proizvodnja na dnevnom nivou je iznosila nešto manje od 7.000 megavat-časova električne energije, dok sada, nakon modernizacije, iznosi oko 7.500 megavat-časova, što nikada nije zabeleženo na blokovima TEKO B. Važno je napomenuti i činjenicu, da je ovaj blok u kontinualnom i prilično stabilnom pogonu već 2,5 meseca na nominalnoj snazi, bez većih problema u radu – naglasio je Zakošek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari