Povećana spoljnotrgovinska razmena Crne Gore: Uvoz raste brže od izvoza 1Foto: Pixabay/ comrade_petruha

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Crne Gore u prvih šest meseci ove godine dostigla je 2,2 milijarde evra, što je rast od 0,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, ukazuju preliminarni podaci Monstata, tamošnjeg zavoda za statistiku.

Izvoz robe imao je vrednost od 287,9 miliona evra, a uvoz 1,932 milijardi evra. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio manji za 24,5 odsto, a uvoz veći za 5,9 odsto, prenosi Nova ekonomija.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 14,9 odsto i manja je u odnosu na isti period 2023. godine kada je iznosila 20,9 odsto.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji najviše su zastupljena „Mineralna goriva i maziva“ u iznosu od 61,9 miliona evra. Najveći deo, čak 50 miliona evra, odnosi se na trgovinu strujom.

U strukturi uvoza prema najviše su zastupljeni „Mašine i transportni uređaji“, u iznosu od 493,1 miliona evra (na drumska vozila otpada 192 miliona evra).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su: Srbija (86,3 miliona evra), Bosna i Hercegovina (18,6 miliona evra) i Švajcarska (16,9 miliona evra).

Najveći deo uvoza takođe dolazi iz Srbije (324,8 miliona evra), a za njom slede Kina (229,1 miliona evra) i Nemačka (199,5 miliona evra).

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća , kao i prethodnim presecima, sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari