Policijska uprava Valjeva podnela je krajem prošle nedelje novu krivičnu prijavu protiv vlasnika firme MB Konsalting, Milisava Čutovića i direktora tog preduzeća Uroša Neškovića, zbog sumnje da su preduzeće Elektrovolt iz tog grada oštetili za iznos od oko 230.000 evra.

Reč je o vrednosti posla koji je Elektrovolt obavio prilikom postavljanja instalacija za zgradu u ulici Vojvode Stepe broj 331 u Beogradu, što je MB Konslating trebalo da plati kroz vlasništvo tri stana, ali se ispostavilo da su ti stanovi već prodati trećim licima. Inače, zbog prevara u toj gradnji Čutović i Nešković se od novembra prošle godine nalaze u istražnom zatvoru, a pre dve nedelje odlukom Apelacionog suda pritvor im je produžen za još dva meseca. Neizvesno je i kada će eventualno biti ukinut, s obzirom na veliki broj oštećenih koji dostiže do 300 pravnih i fizičkih lica a iznos pronevere koji je do sada utvrđen znatno premašuje 12 miliona evra.

MB Konsalting u oktobru prošle godine otišao je u stečaj, a posle prvih prijavljenih potraživanja, ispostavilo se da su neki od stanova prodavani i po dva ili tri puta. Samo razlučni poverioci potražuju više od 7,5 miliona evra, među njima najveći deo se odnosi na tri banke. Kreditor Čutovićeve firme bio je i Fond za razvoj, koji je od 2007. dodelio tom preduzeću tri kredita, sa kamatom od jedan odsto na godišnjem nivou i rokom otplate od 84 meseca. Kredit je dodeljen ne za izgradnju stanova, već za program kompleksa u Banji Vrujci, gde je Čutović započeo renoviranje hotela, izgradnju apartmanskog naselja i bazena. Završeni su, međutim samo bazeni, koji inače donose tokom sezone dnevni prihod od više hiljada evra. Taj kredit nije vraćen i Fond iz stečajne mase potražuje oko 200.000 evra. Problem je što nema imovine iz koje bi se taj novac naplatio, jer je sve nekretnine iz Banje Vrujci, Čutović neposredno pred stečaj prebacio na drugo svoje preduzeće – Prva nova banja. Ona je bila čerka-firma MB Konsaltniga, ali je to tokom prošle godine brisano iz registra, i kao jedini vlasnik upisan je Milisav Čutović. On je istovremeno i jedini vlasnik MB Konsaltinga, pošto je sa liste osnivača u aprilu prošle godine izbrisao suprugu i dva sina.

Međutim, i pored toga, njegovi sinovi ostali su u „poslu“. Naš list došao je do dokumentacije prema kojoj su, u vreme kada je stečaj već bio otvoren, stanovi MB Konsaltinga građeni iz neizmirenog kredita jedne od banaka, prodati (pretpostavlja se po znatno nižoj ceni od tržišne) sinu Milisava Čutovića, Stevanu. On je tako u vreme kada firma njegovog oca, u kojoj je i sam bio osnivač, duguje više od 12 miliona evra prevarenim kupcima i drugim preduzećima, imao dovoljno sredstava da skine hipoteku, odnosno kupi i na svoje ime uknjiži pet stanova. Interesantno je i da je Stevan kao svoju adresu naveo ulicu Patrijaha Varnave broj 19 u Beogradu. Na toj adresi se, inače, nalazi privatna Poliklinika Đukić, čiji je vlasnik Vladimir Đukić, takođe na listi značajnijih poverilaca sa potraživanjem od preko milion evra. Inače, lista oštećenih još nije konačna, što je pre desetak dana bila i glavna tema na vrlo burnoj Skupštini poverilaca.

Najviše gneva oštećenih građana izazvala je informacija da su svoja potraživanja prijavili i članovi porodice Čutovića i Neškovića. Naime, osim podataka o 247 poverilaca i iznosa koje potražuju, na listi su i braća Čutović, Stevan sa prijavljenim potraživanjem od 2,4 miliona i Nemanja sa 2,2 miliona dinara. Uroš Nešković „koji je direktor svih Čutovićevih firmi i operativni izvođač prevarnih radnji“ prijavio je potraživanje od 5,9 miliona dinara, njegova supruga Ivana od 3,2 miliona a sin Nebojša, za koga se tvrdi da nikada nije ni kročio u tu firmu, smatra da mu ona duguje oko dva miliona dinara.

– Ako je i od njih, mnogo je. To je cinizam, ruganje i pljuvanje nama svima u lice i ruganje državi. Koji to sistem dozvoljava? Ko je to podržavao čoveka koji na očigled svih čašćavao velmože našim teško stečenim parama? Valjda će i istraga doći do nečega o čemu i ne slutimo – kaže jedan od oštećenih građana koji je tek posle uvođenja stečaja otkrio da je njegov stan prodat i drugom vlasniku.

Oštećeni kupci na tom sastanku su dogovorili da traže smenu stečajne upravnice MB Konsaltinga Vesne Mitrić, a zahtevaju i izlučenje plaćenih stanova iz stečajne mase. Oni pokušavaju i da dobiju „bitku sa vremenom“ i da u zakonskom roku podnesu plan reorganizacije kojim bi se omogućio završetak radova. Poverioci sumnjaju da je stečajna upravnica zainteresovana za reorganizaciju, a zameraju joj i „nespremnost da sarađuje sa Odborom poverilaca“. Naime, predstavnici Skupštine poverilaca tvrde da su sa Mitrićevom imali tek nekoliko viđenja kao i da ih ona nije obaveštavala o sastancima, u kojima bi Odbor poverilaca trebalo aktivno da učestvuje. Na Skupštini se čulo i da je prema nezvaničnim pričama, više od 350 oštećenih kupaca, jer još nije utvrđeno koliko stanova je prodavano duplo, a neki su naplaćivani i troduplo.

Sve za prijatelje

Milisav Čutović, koji je javnosti bio poznat i pre dve decenije kao tvorac čuvenog programa „Čigota“, preko jedne od svojih firmi, MB Konsaltinga, započeo je gradnju stambenog kompleksa u ulici Vojvode Stepe 331, u Beogradu, ali i pored kredita i novca koji je uzeo od brojnih kupaca, građevina stoji nezavršena od 2004. godine. Neke od stanova prodao je i po tri puta, a među oštećenima su velikim delom njegovi prijatelji, kolege, ali i ljudi iz policijskih krugova. Osim ove, problematična je i gradnja u Banji Vrujci, koju je kreditirao Fond za razvoj a sve finansijske transakcije koje je obavljao preko svojih preduzeća – MB Konsalting, MB Konsalting Invest i Prva nova banja, sigurno je da će zahtevati dužu istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari