Odobrenje za povezivanje sa inostranom telekomunikacionom mrežom, operater iz Srbije neće dobiti ukoliko se sa tim ne slože državni organi bezbednosti – policija i Bezbednosno-informativna agencija (BIA). U Pravilniku o međunarodnom povezivanju telekomunikacionih operatera (član 4) doslovce stoji da je za interkonekciju neophodno „pribaviti stav i mišljenje državnih organa nadležnih za poslove bezbednosti“.

Odobrenje za povezivanje sa inostranom telekomunikacionom mrežom, operater iz Srbije neće dobiti ukoliko se sa tim ne slože državni organi bezbednosti – policija i Bezbednosno-informativna agencija (BIA). U Pravilniku o međunarodnom povezivanju telekomunikacionih operatera (član 4) doslovce stoji da je za interkonekciju neophodno „pribaviti stav i mišljenje državnih organa nadležnih za poslove bezbednosti“. Ukoliko ne dobije pozitivan stav tih organa, Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) neće odobriti zahtev za povezivanje.
– Najviše primedbi stiglo je upravo na član 4. Kako će Pravilnik biti na raspravi do 31. jula, to znači da će konačna verzija teksta spornog člana biti gotova nakon uvida u primedbe stručne i šire javnosti – kaže za naš list savetnik za odnose s javnošću u RATEL, Aleksandra Stefanović.
Prema rečima predsednika Centra za razvoj Interneta Slobodana Markovića, pomenuti član je loš zato što praktično od mišljenja policije i BIA zavisi povezivanje telekomunikacione mreže sa inostranstvom, čak i u regularnim okolnostima, dakle, kada nije proglašeno ratno, ili drugo vanredno stanje.
– Mišljenje tih organa vrlo se ozbiljno shvata. Oni mogu uz bilo kakvo obrazloženje da odbiju zahtev za povezivanje, čak i ako i telekomunikacioni operater ispunjava uslove propisane članovima 54. i 55. Zakona o telekomunikacijama, koji govore o zaštiti ličnih podataka korisnika i obezbeđivanju tehničkih uslova za ovlašćeno prisluškivanje – ukazuje Marković.
On ističe da RATEL tako neopravdano daje mnogo veća ovlašćenja organima bezbednosti od onih koja su predviđena Zakonom o telekomunikacijama.
– U redovnim okolnostima nema razloga da se povezivanje sa inostranim mrežama reguliše različito od prijavljivanja za obavljanje internet usluga: operater popuni formular kojim se obaveže da će ispuniti sve uslove iz Pravilnika i automatski dobija odobrenje, bez mogućnosti da ga RATEL odbije. Naravno, RATEL može da ograniči ili suspenduje odobrenje ukoliko se naknadno utvrdi da operater nije ispunio obaveze – navodi Marković.
Pravilnik je, inače, na javnoj raspravi od 16. jula kada je postavljen na sajt RATEL. Sugestije na tekst tog i ostalih pravilnika mogu se poslati putem imejl adrese. Na pitanje Danasa da li su na uvid javnosti dostupni poslati komentari i primedbe, dobili smo odgovor da iz tehničkih razloga, još uvek nije moguće, ali će uskoro biti. „Trenutno ne postoji forum, ali planiramo da ga napravimo, kako bi svako mogao da pročita komentare izrečene u javnim raspravama. U postupku usvajanja pravilnika, sagledamo sve primedbe koje su nam poslate, ali pratimo i internet forume i blogove na tu temu“, kažu u RATEL-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari