Povlači se još jedna serija "juvitane" 1

Polovina od ukupno 30 proizvoda registrovanih kao robna marka „juvitana“ kašice i sokovi, povučena je iz prometa, dok se za preostali asortiman, takođe kontrolisan, čekaju rezultati, saznaje Danas.

U spornim kašicama proizvedenim u jednoj seriji, pronađeno je više pesticida od dozvoljene količine, a prvi rezultati stigli su pre nešto više od dve nedelje, o čemu je javnost obaveštena tek tokom vikenda. Neispravnost druge serije u kojoj je proveravano osam artikala dečje hrane, objavljena je odmah po dobijanju rezultata, pre dva dana.

– Tačnu količinu povučenih kašica iz prve serije dobićemo u petak 18. novembra. Iz druge serije kontrolisanih je takođe naloženo povlačenje proizvoda, a o preciznim količinama povučenih kompletnu informaciju imaćemo u sredu 23. novembra. I drugi proizvodi „juvitane“ su kontrolisani, imamo još nekoliko serija proizvoda koje smo uzorkovali i čekamo rezultate analize iz ovlašćene i akreditovane laboratorije – kažu za Danas u Ministarstvu zdravlja.

U međuvremenu, fabrika poslovnog sistema Svislajon u Inđiji, gde se proizvodi kompletan asortiman „juvitane“, zaustavila je tokom proteklog vikenda proizvodnju i radnici su na kolektivnom prinudnom odmoru. Prema nalogu predsednika tog sistema, Rodoljuba Draškovića, paralelno sa povlačenjem „juvitane“ iz prodavnica, izvršeno je i vanredno uzorkovanje sirovina i gotovih proizvoda kako bi se izvršila superanaliza u nekoj od akreditovanih laboratorija. Kako je Drašković najavio, ukoliko se dokažu rezultati na osnovu kojih je Ministarstvo naložilo povlačenje iz prometa, Svislajon će zaštititi svoj najprofitabilniji brend, ali će proizvodnju preseliti u neku od sredina gde je moguće doći do ispravnih sirovina.

Nova serija neispravnih kašica

Prema podacima sa sajta Ministarstva zdravlja, prvobitnoj listi proizvoda „juvitane“ sa povećanim sadržajem pesticida, dodaje se i dečja kašica sa šećerom, jabuka i višnja, sa rokom upotrebe do 03.03.2019. godine, zatim dečji voćni nektar sa šećerom, kruška, rok upotrebe 22.12.2017, dečji kašasti voćni nektar sa šećerom, jabuka i višnja, rok upotrebe 13.12.2017, dečja kašica sa šećerom, jabuka, brusnica i borovnica, rok upotrebe 05.02.2019, dečja kašica sa šećerom, jabuka, rok upotrebe 07.12.2017, dečja kašica sa šećerom, šljiva, rok upotrebe 08.06.2019, dečja kašica sa šećerom, kajsija, rok upotrebe 15.06.2019, kao i dečji bistri sok, jabuka, 06.12.2017.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari