Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici usvojila je uredbu koja će građanima omogućiti kupovinu računara domaće proizvodnje putem subvencionisanih potrošačkih dinarskih kredita. Tokom tri godine otplate kamatna stopa biće 7,5 odsto godišnje, a predviđen je i grejs period od godinu dana u toku kojih se otplaćuje samo kamata.

Tako će mesečna rata za kredit kojim se kupuje najosnovnija konfiguracija računara biti 200 do 300 dinara u prvoj godini, a od 2.200 do 3.000 dinara u drugoj i trećoj godini otplate. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić, koji je u pratnji ministarke za telekomunikacije Jasne Matić, juče obišao kompaniju Komtrejd, najavio je da će za dve nedelje biti usvojena i uredba koja će omogućiti subvencionisanu kupovinu domaćeg softvera.

Zajmovi za likvidnost u dinarima

Vlada je usvojila i uredbu po kojoj će se od 1. maja u potpunosti preći na dinarske subvencionisane kredite za privredu i građane. Na taj način biće ukinuti subvencionisani krediti za likvidnost sa deviznom klauzulom, osim za namensku industriju, a kamatna stopa na dinarske kredite biće sedam odsto godišnje. Vlada je odlučila i da odobri još milijardu dinara iz budžeta za dinarske kredite za likvidnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari