Povrće iz Taraša u veletrgovinama 1Foto: Goran Šokšić

Proizvodnjom povrća bavi se sve veći broj vojvođanskih poljoprivrednika. Samo na području srednjeg Banata povrće se uzgaja na oko 2.000 hektara.
U zamahu je i organska proizvodnja, kojom se u samom Zrenjaninu bavi šest prepoznatljivih proizvođača, pa je ove godine prvi put raspisan i konkurs za podsticaje organskoj prizvodnji.

Grad je iz budžeta namenio 1,5 milion dinara za nabavku sadnog i semenskog materijala, dozvoljenog za upotrebu u oganskoj proivodnji, mašina i opreme a sredstva će dobiti devetoro proizvođača.

Među njima je porodica Šokšić iz Taraša, koja se organskom proizvodnjom bavi punih 15 godina.

Oni su konkurisali sa povrat sredstava za sertifikaciju svojih proizvoda i za nabavku seckalice za povrće.

“Počeli smo organsku proizvodnju 2006. godine. U početku smo proizvodili veliki broj povrća, da bi u jednom trenutku proizvodnju sveli na pet udarnih proizvoda, među kojima su krompir, cvekla, tikvice, blitva i bundeva. Kada smo se probili do trgovinskih lanaca, orjentisali smo proizvode prema potražnji”, priča za Danas mladi agronom Goran Šokšić, čiji su roditelji započeli porodičnu proizvodnju organskog povraća.

Povrće iz Taraša prodavano je i na pijaci u beogradskom bloku 44 i u marketima Univerexport, Idea i Super Vero, da bi stigli i do Lidla, kaže naš sagovornik.

“Od kako smo ušli u trgovinske lance, to je bilo pre tri godine sa Delezom i Lidlom, od tada radimo i trgovinu i distribuciju sa većim brojem proizvođača iz Banata i Bačke. Tada se javio i problem da u Srbiji nema dovoljno organske robe, kolika je tražnja”, kaže Goran Šokšić.

Proizvodnja ove porodice iz Taraša zasnovana je na deset hektara, najviše površina je pod krompirom.

Da bi proizvodili šargarepu, koja je izuzetno traženi artikal, potrebno im je bar 20 hekatara zemlje a toga u njihovom okruženju nema, jer je u Banatu zbog razvijene poljoprivrede malo oranica na prodaju.

“Za šargarepu radimo trgovinu i kada otkupimo od svih proizvođača, imamo maksimalno da pokrijemo potrebe malih radnji i Lidla šest meseci i nema više robe. Eto, toliko je to tržište. Zato smo sad uspeli da animiramo tri porodice iz Taraša da započnu organsku proizvodnju, to nije lako, potrebne su samo tri godine za pripremu zemljišta ali tu smo da im pomognemo, sa našim iskustvom”, priča Šokšić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari