Povukli smo sve proizvode juvitane iz prodaje 1

Iako prisustvo pesticida nije zabeleženo u mešavinama povrća i mesa već samo u voćnim kašama i sokovima „juvitana“, direktor kompanije Svislajon Takovo Miroslav Jovičić kaže da se više nijedan proizvod dečje hrane ne nalazi na tržištu.

On dodaje da je cela paleta tog brenda delistirana u svim kanalima prodaje.

– Za sve ulazne sirovine posedujemo sertifikate bezbednosti. Postoji velika razlika u dozvoljenim maksimalnim koncentracijama rezidua pesticida koja se odnosi na sirovine i gotov proizvod. Ispunjavamo sve zahteve zakonskih propisa koji se odnose na dečju hranu koji tačno definišu ostatke pesticida koji ne smeju da se nađu u dečjoj hrani, o čemu posedujemo izveštaje o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda akreditovane laboratorije. U ponovljenoj analizi sirovina i polufabrikata potvrđeno je da odgovaraju za proizvodnju dečje hrane. Posebno nas je iznenadilo da nisu odgovarajući sa aspekta analize koncentrisanih sokova pomorandže, limuna i banane, najpoznatijih proizvođača citrusa u svetu Kargil i Čikita – kaže Jovičić i dodaje da je zbog velike negativne medijske kampanje prema poslovnom sistemu Svislajon Takovo smanjen obim prodaje i svih ostalih proizvoda, kako u Srbiji, tako i u zemljama okruženja, što je bilo i očekivano.

Prema rečima našeg sagovornika, predsednik poslovnog sistema Svislajon Takovo, Rodoljub Drašković, bio je vrlo jasan u svojoj odluci da dok se ne utvrde prave činjenice ove kampanje, kao i mogućnosti nabavke ispravnih sirovina na domaćem tržištu, fabrika dečje hrane u Inđiji neće početi proizvodnju. Jovičić ističe i da je zbog povlačenja ovih proizvoda kompanija pretrpela veliku materijalnu i nematerijalnu štetu nesagledivih posledica, s obzirom da se radi o brendu „juvitana“, kao jedinom domaćem proizvođaču dečje hrane.

– Mi imamo sve troškove povlačenja proizvoda sa tržišta (vrednost proizvoda, troškovi transporta, manipulativni troškovi, troškovi eventualnog uništenja, itd.). Nakon toga uradiće se procena gubitka tržišta i kredibiliteta poslovnog sistema, poverenja potrošača, smanjenja prodaje, neuposlenosti kapaciteta i radne snage, što jednostavno rečeno ugrožava ekonomsko poslovanje sistema Svislajon Takovo – naglašava generalni direktor.

On na pitanje kakvi su dalji planovi kompanije, kaže da bi prvo trebalo da se donesu rešenja kako izaći iz nastale krizne situacije, sanirati svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja je naneta poslovnom sistemu Svislajon Takovo, što zahteva duge, temeljne i sveobuhvatne aktivnosti.

– Zbog neusaglašene zakonske regulative u oblasti bezbednosti hrane, potrebno je inicirati aktivnosti za usaglašavanje procedure ispitivanja zdravstvene ispravnosti sirovina za dobijanje gotovih proizvoda. Takođe je vrlo bitno, a što je često u medijima i naglašavano, da se kontrole u smislu laboratorijskih analiza usaglase, a ne da se dobijaju različiti rezultati od jedne do druge laboratorije, da se jasno definišu procedure inspekcijskih kontrola, kako domaćih, tako i stranih proizvođača – ističe Jovičić i zaključuje da je donošenje i sprovođenje mera, posle ovakve situacije, obiman posao za jedan poslovni sistem, koji proizvodi 12.000 tona mesečno svih kategorija prehrambenih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari