Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, čiji je nacrt vlada juče usvojila i uskoro bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, ispraviće se višegodišnja nepravda prema pravnim licima i preduzetnicima koji dosad nisu imali pravo na pojedine podsticajne mere, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.


Dakle, nacrt tog zakona predviđa pravo na subvencije svima koji se bave proizvodnjom u agraru. Prema nacrtu u pravu na subvencije će biti izjednačeni svi poljoprivredni proizvođači – preduzetnici, zadruge, fizička i pravna lica.

U Nacrtu zakona naveden je u minimalni iznos subvencija, što znači da one u pojedinim godinama mogu biti veće ili manje, u zavisnosti od raspoloživih sredstava u budžetu. Najobimnija mera po broju poljoprivrednih proizvođača koji je koriste kao i po obimu isplaćenih sredstava su direktna plaćanja po hektaru. Ona su za 2013. godinu planirana u ukupnom iznosu od 12.000 dinara po hektaru i to jedna polovina će se isplaćivati kao osnovni podsticaj biljnoj proizvodnji, a druga kroz formu regresiranja kupljenog goriva. Jednako pravo na taj iznos će imati fizička lica, preduzetnici i pravna lica.

Međutim, druga stavka koja takođe zanima poljoprivrednike, a to je šta treba da urade da bi dobili subvencije, još uvek nije poznata u potpunosti. Naime, način i postupak za ostvarivanje tog prava će se naknadno propisati podzakonskim aktima nakon usvajanja zakona. Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da će se primeniti dosadašnja ustaljena praksa na koju su poljoprivredni proizvođači već navikli a to je podnošenje zahteva Upravi za trezor u njihovom mestu prebivališta ili Upravi za agrarna plaćanja u Šapcu.

Na pitanje da li se subvencija dodeljuje unapred ili zainteresovani za subvenciju mora da potroši sopstvena sredstva da bi tek naknadno uz račun za taj trošak tražio subvenciju, u Ministarstvu ističu da su u nacrtu zakona zastupljene obe varijante. U zavisnosti od vrste podsticaja, različiti su i modeli raspodele subvencija. Na primer, osnovni podsticaji za biljnu proizvodnju će se isplaćivati odmah po podnošenju zahteva, dok se regres za kupljeno dizel gorivo ili osiguranje useva isplaćuje nakon kupovine goriva, odnosno isplate premije osiguranja i podnošenja zahteva za regres. Direktna plaćanja u stočarstvu će se isplaćivati nakon podnošenja zahteva, a na osnovu prijavljenog broja grla i količine predatog mleka.

– Mere ruralnog razvoja će se uglavnom isplaćivati kroz formu investicija, odnosno, neophodno je da proizvođač uloži svoja sredstva pa mu se ona u određenom procentu vraćaju – objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari