Prazna obećanja Vlade malinarima 1Foto: Fonet

– Miro Jovanović iz ivanjičkog sela Sivčine prošlog proleća imao je hektar zasada malina, hektar šljiva i 30 ari kupina, zbog kojih je uzeo nekoliko kredita u vrednosti od 30.000 evra. Od svega toga, ostao mu je samo kredit koji više ne može da vraća, jer trenutno nema od čega da prehranjuje porodicu, i hipoteka na kuću u kojoj živi sa ženom i maloletnom decom.

Grad, koji je pao 14. maja prošle godine, uništio mu je sve zasade. I država je tome dala dodatni „doprinos“, jer protivgradne rakete nisu na vreme ispaljene. Uz to, nekoliko puta je obećavala da će svakom gazdinstvu čiji su usevi nastradali platiti 50 odsto od procenjene štete, ali se to još nije ostvarilo.

– Protivgradne rakete je trebalo da budu ispaljene 15. aprila, ali to nije urađeno iako su one kupljene, spremne. Grad je pao 14. maja, a rakete su ispaljene dan kasnije. To je čist nemar države – kaže za Danas Jovanović.

Padavine su tog dana, kako kaže, uništile zasade 1.370 gazdinstava u ivanjičkoj opštini, državna komisija je procenila štetu i obećala da će nadoknaditi 50 odsto od toga. Međutim, i posle nekoliko sastanaka u Vladi, šteta nije isplaćena.

– Da bih podigao zasade uzeo sam nekoliko kredita na ukupno 30.000 evra i to ne mogu da vraćam. Državni veštaci su procenili da mi je načinjena šteta u vrednosti od 6,28 miliona dinara, što znači da je država trebalo da mi nadoknadi polovinu od toga. Međutim, to još nije uradila – napominje Jovanović.

On kaže da je u ivanjičkoj opštini procenjena šteta samo za zasade maline i kupine, ne uzimajući u obzir druge useve, nekih 800 miliona dinara.

– Od svega toga, opština je dobila od države 14,2 miliona dinara što ne može da pokrije ni jedan odsto štete po gazdinstvu. Nekoliko puta smo bili na sastancima u Vladi jer su obećali da će isplatiti novac odmah nakon što se nepogoda desila, ali ništa – ističe Miro Jovanović, koji ne zna kako će prehraniti porodicu koja živi isključivo od poljoprivrede.

Na pitanje kada će i da li će država ispuniti dato obećanje i nadoknaditi štetu poljoprivrednicima Danas nije dobio odgovor od Vlade Srbije, konkretno od šefa kabineta premijera Ivice Kojića, koji se, kako tvrde malinari, u ime Vlade sastajao sa njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari