Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je juče, drugog dana Biznis foruma na Kopaoniku, da se finansijska pomoć Evropske unije Srbiji za prevazilaženje posledica krize, najverovatnije može očekivati tek 2010. godine, i biće podrška budžetu za iduću godinu.

Povodom predstojećih pregovora Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom o sklapanju novog aranžmana, najavljenih za sredinu marta, Đelić je istakao da će osnov za te pregovore biti stanje javnih finansija Srbije u prvom tromesečju ove godine. Uoči pregovora, kako je najavio, predstavnici Vlada Srbije će, u petak, 6. marta, zajedno sa guvernerom Narodne banke Srbije Radovanom Jelašićem razmatrati strategiju razvoja i ekonomske planove u ovoj godini. Sa MMF-om bi Vlada Srbije trebalo da usaglasi procenu stope privrednog rasta Srbije u 2009. godini, a prema oceni Đelića, ona će biti bliža nuli nego ranije procenjenoj stopi od 3,5 odsto.

On je ocenio da ne bi trebalo smanjiti plate i penzije u okviru mera štednja zbog ekonomske krize. „Smanjenje plata i penzija dodatno bi smanjilo kupovnu moć stanovništva, čime bi bila ugrožena i srpska privreda, jer građani najviše kupuju domaću robu“, rekao je Đelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari