Predlog 10 šardone vina koja morate probati 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Međunarodna asocijacija vina obeležava Svetski dan šardonea krajem maja, a bez obzira na to da li vino poklanjate ili pravite zalihe u podrumu za leto jer toplije vreme mami na ohlađeni šardone na terasi – evo predloga 10 šardonea za ukus koji vredi otkriti.

Šardone je nastao u Francuskoj, u regionu Burgundije gde je poznat i kao šabli po istoimenom regionu. Ali, ovo belo grožđe se relativno lako uzgaja (u poređenju sa nekim sortama kao što su sovinjon blan ili rizling) i na Novom Zelandu, od Australije, Južne Afrike, Čilea do SAD-a.

Iako se stil šardonea kreće u zavisnosti od toga gde se uzgaja grožđe i različitih tehnika proizvodnje vina, belo vino je uglavnom suvo, sa umerenom kiselošću i slatkim notama limuna i zelene jabuke u zavisnosti od toga da li je podvrgnuto fermentaciji, odmara li se u hrastovim buradima ili se grožđe uzgaja u blizini mora, piše Forbes.

BonAnno 2021 Chardonnay Los Carneros

Ovo vino je istovremeno svetlo i uravnoteženo, pored ukusa zelene jabuke dominira i ukus breskve, pikantni limun koji daje mineralnost. Čista završna obrada je rezultat toga što je vinograd u Los Karneros Ava u unutrašnjosti zaliva San Pablo. Kao i toga što je klima hladna i prozračna i nudi vrhunske uslove za uzgoj. Ovo vino može se upariti sa svežom letnjom salatom sa dresingom citrus-vinaigret.

Flowers 2022 Sonoma Coast Chardonnay

Još jedan šardone uzgojen na obali je i citrusan i ukusan. Oseća se kredasta tekstura grožđa prožeta zemljištima bogatim morskom i vulkanskom vodom. Ovo vino dobro se slaže sa ostrigama i školjkama potopljenim u biljnoj salati.

Ranch Hadson 2022 Chardonnay

Voće sa četiri bloka imanja Hadson ranča kombinovano je da bi se stvorio ovaj strukturirani, ali elegantni šardone. Iako je vino i dalje svetlo zahvaljujući nazivu Carneros, svuda je bogatija tekstura sa notama kajsije i putera. Ovo vino dobro se slaže sa jačim sirom poput odležanog parmezana.

SOM Chardonnay “LS Vineiard” 2021

Ovo vino se ističe jer nudi balans oba istaknuta stila koji se obično nalaze u Burgundiji, a tim za proizvodnju vina proizvodi dva različita stila šardonea, a zatim ih meša.

Dobijeno vino je kompleksno, izbalansirano napetošću i raskošem, hrskavom jabukom i limetom sa mekim slojevima hrasta. Može se dobro kombinovati sa pečenim brije sirom u lisnatom testu prelivenim kompotom od smokava i posluženim sa isečenim jabukama.

Irvine Roberts 2021 Convergence Chardonnay

Inspirisan vinima Starog sveta, ovaj porodični vinograd smatra se šardone specijalitetom. Njihova etiketa Convergence meša više klonova šardonea kako bi stvorila nijansirano vino, od aroma kruške i vanile. Dobro se slaže sa rižotom od morskih plodova.

The Ordinary Fellow 2022 Chardonnay

Sa grožđem poreklom iz vinograda Bok Bar, lokacije na nadmorskoj visini od 2.000 metara, ovaj šardone u Koloradu oduševljava izrazito sočnom teksturom. Svaki gutljaj je pun sočnih nota kruške i dinje koje se mešaju sa primesama začinjene kamilice. Može se dobro kombinovati sa pitom od piletine.

La Chablisienne 2020 Chablis Le Finage

Seleći se iz SAD u domovinu šardonea, ovaj 100 odsto šardone iz Šablija u Burgundiji je zapanjujući primer suptilne naznake špargle sa klasičnom dunjom, limunom i dobro integrisanom, oštrom kiselinom.

Villa Maria 2022 Chardonnay Keltern

Hawke’s Bay na Novom Zelandu se pojavio kao glavna destinacija za uzgoj šardonea u Novom svetu. Villa Maria proizvodi svoju etiketu Keltern od 2002. godine, a 20 godina kasnije, vino ostaje ikona i za vinariju i za region. Ovaj šardone nudi dah cveta narandže pomešane sa pečenim orašastim plodovima i nepce koje definiše njegovu teksturu: bogatu i linearnu. Ovo vino preporučuje se sa dagnjama u bujonu od limuna i belog luka.

Catena 2021 Alta Chardonnay

Legendarna argentinska vinarija Catena Zapata obično priziva misli o Malbeku, prepoznatljivom grožđu ove zemlje. Međutim, ovaj šardone na velikoj nadmorskoj visini dokazuje da vinarija Malbek može i jedno i drugo. Vino je zrelije od ostalih na ovoj listi, pokazujući note tropskog voća poput manga koji je uravnotežen dugotrajnom mineralnošću. Dobro je u kombinaciji sa pečenom piletinom posutom začinskim biljem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari