aleksandar šapićfoto BETAPHOTO/MILAN ILIĆ

Predlog budžeta Beograda naći će se u ponedeljak pred odbornicima Skupštine glavnog grada Srbije i dok predstavnici vlasti ističu da će njegovim usvajanjem biti prevaziđeni aktuelni problemi stručna javnost naglašava da je on u potpunosti neodgovarajući.

Predlog budžeta o kome će odbornici Skupštine raspravljati po rečima gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića obezbediće kako je rekao, između ostalog, i isplatu po 20.000 dinara za roditelje školaraca.

– Fokusiran sam na ono sledeće što dolazi i velike izazove koji su pred nama, a posebno na usvajanje budžeta čime će biti prevaziđeni aktuelni problemi tokom leta, kako bi što mirnije dočekali septembar – izjavio je gradonačelnik Šapić dodavši da je veoma srećan što Beograd izlazi iz perioda privremenog upravljanja.

Nikola Jovanović, iz Centra za lokalnu samoupravu(CLS) za Danas objašnjava da budžet Beograda za 2024. godinu iznosi 173 milijarde dinara, što je za nekih 18 milijardi manje nego po poslednjem rebalansu iz prošle godine.

– Vidi se pad izvorniih prihoda grada, ali i veliko smanjenje dotacija države za projekat metroa. Tekući rashodi iznose čak 135 milijardi dinara, što znači da je ostalo izuzetno malo sredstava za investicije i kapitalne projekte – ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, za plate zaposlenih ove godine će se izdvojiti rekordnih 23 milijarde dinara, ali zato, kako ističe, nema proširenja tramvajske, kanalizacione, vodovodne i saobraćajne mreže.

– Ogroman trošak predstavljaju i subvencije za prevoznike koje iznose 29 milijardi dinara, što ukazuje na to da novi sistem naplate nije ni najmanje rasteretio budžet – naglasio je Jovanović.

Kako je dodao, fiskalni deficit u budžetu za ovu godinu iznosiće pet milijardi dinara, a duplirana su i primanja od zaduživanja, u odnosu za prethodnu godinu.

On je naglasio da je u budžetu Beograda za 2024. godinu predviđeno dve milijarde dinara za rekonstrukciju Kalenić pijace, što predstavlja astronomski iznos „kao da se radi u pozlati“.

Od te sume, kako je naveo, u budžetu je ove godine predviđeno 1,08 milijardi dinara i još 900 miliona u naredne dve godine.

– Za te pare, 17 miliona evra, mogao je da se spoji Ada most sa Rakovicom, ili izgradi i opremi još jedan dom zdravlja na Novom Beogradu – ocenio je Jovanović.

Dodao je da je „posebno tragikomično da je rekonstrukcija pijace najveći kapitalni projekat ove godine u Beogradu po iznosu sredstava“.

Zanimljivo je, prema njegovim rečima, uporediti tu cenu i cenu rekonstrukcije pijace u Bloku 44 iz 2011. godine koja je koštala 153 miliona dinara.

Odbornik Zeleno levog fronta u Skupštini grada Beograda Dušan Pavlović ukazao je da ćemo dobiti još jedan budžet koji pokazuje koliko „stvari bitnih za građane Beograda nije urađeno, a koliko novca je otišlo firmama bliskim Srpskoj naprednoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije“.

U ovoj odluci o budžetu, kako je poručio, nema mnogo stvari koje već nisu uobičajene za mandat Aleksandra Šapića.

„To je mnogo obećanja i opredeljenih sredstava za kapitalna ulaganja. Godinama se opredeljuju sredstva za projekte koji se nikada ne završe pa je tako kanalizacija u Borči stalna stavka, ali se ne propušta ni prilika da se odvoje sredstva za poznate korupcionaške projekte kao što je na primer gondola ili jarbol – naveo je Pavlović.

Inače, na sednici na kojoj će se razmatrati predlog novog budžeta a sazvao ju je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević naći će se i izveštaj Administrativno-mandatne komisije sa predlogom odluke o potvrđivanju mandata odbornika Skupštine Grada Beograda, predlog odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u 2024. godini, kao i predlog zaključka o pribavljanju prethodnog mišljenja Sekretarijata za finansije pre pokretanja postupaka javnih nabavki i nabavki radova čija je procenjena vrednost preko milion dinara,

Takođe, na dnevnom redu biće i predlog kadrovskog plana Gradske uprave grada Beograda,

Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki, Službe za internu reviziju grada Beograda,

Kancelarije za mlade i Službe glavnog urbaniste grada Beograda za 2024. godinu, kao i predlog kadrovskog plana ombudsmana Grada Beograda i Gradskog pravobranilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari