Srpsko udruženje za energiju vetra (SEWEA) zabrinuto je zbog najava Ministarstva energetike, razvoja i životne sredine da će otkupne cene (fid-in tarife) za korišćenje energije vetra biti umanjene kao i da će, u skladu sa predloženim izmenama od strane Ministarstva, izgradnja pojedinih vetroparkova čiji su projekti već završeni biti odložena za dve godine ili čak potpuno zaustavljena.


– Srbija je danas jedna od retkih zemalja bez vetroparkova i destimulacija ulaganja u taj sektor dovodi u pitanje obavezu da se obezbedi udeo obnovljivih izvora od 27 odsto u ukupnoj potrošnji do 2020. godine. Bez učešća velikih vetroparkova taj cilj nikako ne može biti ostvaren, obzirom da svi drugi obnovljivi izvori i prateće tehnologije ne mogu biti primenjeni u većem obimu u Srbiji – navodi se u saopštenju SEWEA.

U tom udruženju ističu da je cena predloženog kilovat časa dobijenog iz vetra je 9,2 evrocenti, u poređenju sa 13, 82 evrocenti za biomasu, koju Vlada, kako tvrde u SEWEA, javno favorizuje što predstavlja razliku veću od 45 procenata. Kada bi Srbija ispunila svoje ciljeve u korišćenju obnovljivih izvora isključivo kroz biomasu umesto kroz vetar, potrošači bi tu razliku morali da plate više od 150 miliona evra godišnje, tvrde U SEWEA.

– Ministarstvo je angažovalo stručnjake iz Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice grupacije Svetske banke, da analiziraju tržište i predlože nove fid-in tarife. Predlog IFC-a bio je da fid-in tarife za vetar budu više nego što je Ministarstvo predložilo, što znači da je odluka kojom se favorizuju skuplje tehnologije očigledno politički motivisana. Predložene fid-in tarife učinile su vetroparkove neekonomičnim u Srbiji, koja favorizuje zvanične proizvođače energije u državi i trenutnu tehnologiju sagorevanje uglja – piše u saopštenju SEWEA.

Srpsko udruženje za energiju vetra okuplja domaće i strane investitore zainteresovane da investiraju više od milijardu evra u narednih tri do šest godina. Većina investitora prisutna je u Srbiji u kojoj razvija svoje projekte još od 2008. i dosad su investirali više miliona evra u razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari