Kasno sinoć, oko 22 sata, nakon glasanja prisutnih odbornika Skupštine grada Smedereva nije podržan predlog da se sa američkom kompanijom Komiko oil potpiše ugovor o dodeljivanju građevinskog zemljišta za izgradnju moderne rafinerije za proizvodnju nafte.


Za potpisivanje ugovora se izjasnilo 30 odbornika, čime predlog nije dobio potrebnu većinu glasova. Skupština Smedereva juče je treći dan raspravljala o davanju u zakup na 99 godina 113 hektara građevinskog zemljišta Komiko oilu za izgradnju rafinerije, a podršku tome uskratila je i jedna članica vladajuće koalicije. Zamenica gradonačelnika Jasna Avramović iz Pokreta za Smederevo je zatražila da se povuče ugovor sa Komiko oilom jer smatra da je dvosmislen i da nije dobar za Smederevo. Protiv izgradnje rafinerije obrazlažući to problemom zagađenja životne sredine su bili i predstavnici opozicionih političkih partija u Skupštini grada Smedereva Demokratska stranka Srbije, Srpska napredna stranka, Srpska radikalna stranka i Grupa građana Pokret za bolje Smederevo Milana Lukića. Na vlasti u Smederevu je koalicija Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije i Grupe građana Pokret za Smederevo Jasne Avramović.

Ugovorom koji nije prihvaćen sinoć Komiko oil se obavezuje između ostalog, da će u rafineriji zaposliti 542 radnika a da će za zakup zemljišta za izgradnju fabrike izdvojiti 652 miliona dinara. Ugovorom je predviđena i adekvatna zaštita životne sredine a Komiko oil se obavezuje da će izgraditi zeleni pojas oko fabrike i da će promovisati Smederevo kao sredinu pogodnu za ulaganje među svojim poslovnim partnerima u inostranstvu. Projekat izgradnje rafinerije nafte u Smederevu koštao bi između 250 i 400 miliona američkih dolara. Planirani kapacitet rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju kvalitetnih naftnih produkata je 100 000 barela. U rafineriji bi se proizvodila goriva u skladu sa standardima kvaliteta koje propisuje i određuje Evropska komisija, a reč je o bezolovnim benzinima, evrodizelu, TNG, kao i avio-gorivu. U Komiko oilu Danasu je rečeno da će svoj stav javno izneti narednih dana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari