Menjanje propisa o penzijama: Predlog predsednika bolji i od najboljeg

Zarad političke kampanje

Ostavite komentar


  1. U 2019. god. plate su rasle 12%, a penzije 0%. Zašto to niko nigde nije izneo u javnost?
    Invalidske penzije treba podići minim. do 20000 din.jer su sada oko 15000 din.

    1. Koji švajcarski model, Švajcarci od svoje penzije ne mogu da prežive u Švajcsrskoj, nego štede čitav život kako bi imali od čega da žive, a neki čak napuštaju Švajcarsku i odlaze u jefinije zemlje za život…

      1. Svako u Švajcarskoj može da izabere da li će da prima tu penziju,ili će da celu svoju tzv. penzion kasu uzme odmah.Nisu te dobro informisali ,,stručnjaci,,.

        1. Ma bas lepo,penzionerima povecavaju penzije,a nama trudnicama menjaju zakon o trudnickom bolovanju,uskracuju nas za novac za bebu,a zele da se poveca natalitet u zemlji. Kako misle da samo sa jednom platom suprug i ja izdrzavamo dete,stvarno mi nije jasno… slepci.

      2. A u koju zemlju mi da pobegnemo a da mozemo da zivimo od penzije k’o svajcarski penzioneri?

    2. Ako nas put dovede do visoko cenjene pozicije seniora u jednom drustvu moramo biti zahvalni samoj cinjenici da se to uopste i desilo , da se prica nije zavrsila kratko i u ranom dobu kako se to desava kada nesrecne okolnosti preovladaju nad snagom i voljom koja nas vodi kroz zivot . Civilizovana drustva su osmislila sisteme da se taj , finalni deo puta provede uz jednu relaksiranu i bezbriznu svakodnevnicu .
      To je i doba za poravnanje svih racuna i pretresanje bolnih kompromisa kojima smo neminovno bili izlozeni kao radnici i roditelji . Kada intenzitet zivota uspori i da nam vremena da razmislimo o svemu i time se pripremimo za jedan dostojanstveni let u beskonacnost veoma je neuputno i gorko shvatanje da trebamo i tada da ostanemo obicni klimoglavci .

    3. Kako ce meni povecati penziju ako mi svakog meseca zavlaci ruku u dzep i oduzima od penzije kolac od 20 %. Sa 60 god.starosti i 40 god radnog staza mora da im dam moju zaradjenu penziju od 240% na godisnjem nivou da bi oni meni dali 5 ili 10%..bravo.

    1. Sta da rade oni sto napune 65godina a nemaju dovoljno stazs.
      Ko brine o njima i od cega ce oni da zive.

      1. Njima dati za domaći da do kraja života, tri puta dnevno, čitaju basnu o cvrčku i mravu!

  2. Lutanje nestrucnjaka autokrate i poslusnost ministra finansija kao da nije zavrsio ekonomiju, su rezultat umesto da se prouci strucno penzijski sistem ostalih zemalja Evropea/SNS i zakonski propise nas! Ovako ispada kao da nas milost Vuciceva stalno obasjava nekim dodacima i kao povecanjima a to narocito pred izbore pa posle opet ko zna kako ce biti dalje a sve je vise starih i sve manje mladih koji uplacuju u penzioni fond! Neozbiljna drzava!

  3. Moze ovaj da predlaze sta god hoce, ali prvo da vrati penzionerima sve sto im je 4 gidine otimao od penzija, protivzakonite i neustavno.
    Pa kad njegov rezim to vrati, da vidimo sta to predlaze, ako ne slaze, a sve laze.

    1. Upravo tako, prvo da vrati deo penzije koji je uzeo pa nakon toga da lamentira o najboljim penzijama.

      Opet ce uzeti od penzionera. Izjavio je da nece dirati penzije, pa ih je smanjio. Ako te neko jednom prevari, to je zato sto si covek. Ako te prevari drugi put trebas traziti pomoc psihijatra.

  4. Ma nije clanak zbog toga kakve ce penzije biti i da li ce se penzioneri ovajditi, vec je ovo napisano da bi se videlo kako je na delu ,,rusenje sistema i stvaranje situacije da jedan covek ( predsednik) arbitrarno odlucuje,, i da je u pitanju ,,predizborna kampanja,, ! Znaci, strah je da ce opet: ,,krezubi, prljavi, glupi, stari, neobrazovani, nekulturni, nevaspitani, divlji, neukroceni…,, masovno glasati za svog ,,dobrotvora,, a na stetu ,,lepih, kulturnih, obrazovanih…,,!!!

  5. Ovog bivseg “ dr “ – a treba “ pustiti niz vodu “ i izbaciti sa sns liste “ novih neukaljanih “ jer rusi rejting “ nasem “ Aci vladaocu svojim nedostatkom politickog smisla pa nije uzeo za ozbiljno izjavu “ naseg Ace da ce redovno prolecno glasanje biti veoma tesko i neizvesno , pa cak mozemo i da ga izgubimo , pa je “ normalan naprednjacki trik “ obecati sto vece penzije vernim glasacima sns -a i “ dr “ nam komplikuje zivot nekim svajcarskim sistemima koje samo eksperti i strucnjaci razumeju
    Dakle cvrsto obavezujuca Acina poruka penzionerima je DUPLO veca 2025 god.od danasnje ( ako ko dozivi a uradicemo sve da …)

  6. Pre nego što nam je Vučić oteo penzije, imao sam penziju koja je bila oko 2,2 puta veća od proseVučićevih „istorijskih povećanja“ i važećeg „najboljeg zakona o penzijama“, moja je penzija dostigla prosečnu platu na Vračaru. Pljačka penzionera se nastavlja!

      1. Izgleda da si ti lepo i zaradjivao,pa što nisi štedeo,a 80% penzionera ima manju penziju od 30 000,a ti se uporedjuješ sa Vračarem , što ne uzmeš Surdulicu,ili Brus.

        1. Đuro, ovaj je celu Srbiju pretvorio u Surdulicu i Brus! Sve Jutke i Tončevi, sve male Ace po tim Surdulica a i Brusovima. Pre nego što bilo šta napišeš, pogledaj demografske i BDP podatke Surdulice i Brusa za 1970. i 1980.godinu, a zatim za poslednjih 30 godina u kojima se vide „…samo čemer, smrt i jad“!

  7. Obećanje važi dok ne stigne korona virus u Srbiju. AV sprema konačno rešenje – virus je fatalan za stare ljude. Mladi imaju šansu – ako odu.

    1. Bravo gospodine Milane. U prvom trenutku vas komentar liči na sprdnju, ali je u pitanju surova srpska stvarnost. Prvi znaci korona virusa su se javili u Srbiji, a najavljeni su krađom penzija!

  8. A zašto u štampanom izdanju piše da je „ministar SM promenio propise o penzijama…“, kada se ništa nije promenilo? Na snazi je „švajcarski model“ usklađivanja – do daljnjeg.

    Činjenica je da je to usklađivanje nedovoljno i da su penzije iz dana u dan sve manje. Pored toga, više niko i ne pominje vraćanje onoga što je od penzionera oteto za 4 godine.

  9. Sustina problema sa penzijama nije ni svajcarski model, ni BDP, ni Fiskalni savet, niti ostali faktori, „kvaka“ je u prosecnoj zaradi.

    Svima je jasno da je prosecna zarada u Srbiji nerealno „naduvana“ jer u prosek ulaze samo „budzetlije“, javna preduzeca i veliki sistemi.

    Ono sto niko ne primecuje je da se ovakvim postupanjem vec sada KRADU buduci penzioneri. Kada nama, buducim penzionerima, budu racunali iznose penzija, svaka nasa realna zarada bice stavljana u odnos sa vestacki „naduvanom“ prosecnom zaradom. To u stvari znaci da cemo svi imati znatno manje penzije nego sto bi to realno trbalo da bude, jer ce tako dobijene umanjene koeficijente, mnoziti sa brojem godina radnog staza.

    Najgore ce proci oni koji su primali male zarade, dakle puno ispod „naduvanog“ proseka-odnosno oni najbrojniji. Glavni profiter takvog delovanja je PIO fond koji sve to vidi i zna, ali ipak „mudro“ cuti. Pored njih tu su i nasi vajni podanicki sindikati koji se takodje „prve mrtvi“ i ne preduzimaju nista, kao i brojne inspekcije, a pogotovu Zastitnik gradjana.

    Ne verujete, e pa pogledajte koliki su Vam bili odnosi izmedju Vasih zarada i prosecnih zarada u republici pre 10-20 god. a pogledajte koliko je to u proteklih 5 god.

    Zbog svega navedenog, lako je njemu da se ovako „velikodusno“ ponasa jer zna da ce u buducnosti penzije biti sve manje i manje, sto zbog gore navedenog, sto zbog toga sto ce biti sve manje ljudi sa ostvarenih 40-45 god. staza zbog ludih 90-tih, al’ to je vec neka druga tema.

    1. Apsolutno si u pravu.Formula za visinu penzije je sledeća:za svaku godinu staža rade količnik tvoje plate i prosečne plate,te količnike sabiraju i množe sa osnovnim bodom, koji je iznosio krajem prošle godine oko 775 dinara.Naprimer,ako si 40 godina imao platu ,u visini proseka, količnik je 1 za svaku godinu rada ,to je 40×775 din,što iznosi 31 000 dinara.Od 2003 se računa bruto zarada za račun.
      Zbog toga je vrlo važno da taj prosek bude što veći,i zbog toga je veoma problematična metoda kako se dobija.
      Mnogo realnije je za visinu standarda uzimati „medijalnu zaradu“,odnosno visinu zarade gde tačno 50% zaposlenih ima više,a druga polovina niže od tog iznosa a to je negde oko 44000 dinara.
      Sve se radi da penzije budu što niže.Ja sa 42 godine staža,srednja sprema,državni službenik imam 35000 penziju.Danas veću penziju imaju oni koji su imali istu platu i 30 godina staža,ali su na vreme otišli i račun ,te najbolja godina,te najboljih deset godina,te razna povećanja pred izbore itd.
      Danas su penzije bezobrazno male,i sve se radi da budu sve manje.

  10. Šta vi znate o Švajcarskoj.
    Tamo nebi smeli penzioneri reći da im je oteto nešto pa makar i glasali za opoziciju.
    Koliko uplatite para u penzioni fond za svoj radni vek skine vam se 6,8% od toga i to vam je godišnja penzija.
    Naravno ko nema dovoljno za život po proračunu države dobije doplatu od socijale, ali samo da preživi kao neki slepac u poređenju sa radnom klasom.

  11. Obrni okreni, o cemu god da je rec u clancima, vuciceve slike samo spartaju Danasom. Nezavisno I objektivno, nema sta.

  12. Prosecna penzija je nesto manja od 28 hiljada dinara. Jad i beda. Na vlasti su 7 godina i sem pljacke penzionera i kazne za odlazak u penziju pre 65 godine, povecanja cena nisu nista za penzionere ucinili.

  13. Znači, zaslugom Prvorođenog, najbolja i najpravednija formula biće najnajbolja i naj najpravednija! Ne mogu da verujem! Muka mi je od ovih što prosipaju predizborna lažna obećanja a još veća mi je muka od ovih što im veruju pa će kao ovce da idu na birališta i da glasaju za vođu, lažnog doktora i druge SNS kabadahije. BOJKOT.

  14. Iako je nedavno donet zakon o ovome, Prvorođeni to menja u hodu kako mu padne na pamet. Odgovara mu u predizbornoj kampanji a narod naivan i kratkog pamćenja pa mu veruju. Još jedan primer kako vrhovni komandant ne poštuje zakone ove zemlje. Isto tako može ponovo kad mu se prohte da smanji penzije a onaj Krkobabić i njegovi pajtaši će frenetično da aplaudiraju vođi i da objašnjavaju kako je to super.

    1. Bravo gospodine Milane. U prvom trenutku vas komentar liči na sprdnju, ali je u pitanju surova srpska stvarnost. Prvi znaci korona virusa su se javili u Srbiji, a najavljeni su krađom penzija!

    2. Pa nije on kriv sto mu krezubi veruju da on daje penzije iz svog dzepa.Cuo sam sto puta od ti krezubi cuti da nije Vucica ne bi bilo penzija.Kakva demagogija.

  15. Ovo je strašno katastrofa koliko su penzije skočile za osam god deset posto beda jeda posto godišnje sramota beda i biće još bednije sramota a skupoća nevidjena standard katastrofa.

  16. Ovakav bedak nije viđen na ovim prostorima od pamtiveka, da svoj egoiyzm podiže na ostarelim, nemoćnim ljudima. Ako ih pljačkaš 4 godine, onda bar nemoj da ih lažeš zajeedno sa svojim prepkom SM.i da lansirš jadnim ljudima falš Švajcarski penz sistem i to tako providno na par meseci pred namešete izbore

  17. Alo bre,šta će meni penzija od 500 e,kada ne mogu da kupim ono što sam do skoro mogao kupiti za 300 e!? I sada „stručnjak“ nešto brižan za penzionere,kojima uvaljuje dubaru konstantno,znajući da su izlapeli! Vrati ono što si oteo,i to s kamatom,“stručnjak!

  18. Nemam kade da citam sve komentare pa ne znam jel neko spomenuo poljoprivredne penzije. Kolike su dans,pitam se koliko taj paor treba da pozivi da bi dobio „prosecnu“ penziju. Ja mislim da nema nikog dovoljno bistrog da to izracuna. Sto se tice lagarija, jedna takva je i ona od pre nekoliko godina kad je receno da ce se doneti odluka sta ce biti sa dugovima po osnovu pio i zdravstva poljoprivrednika. Do danas niko nije nasao za shodno da to resi, pa tako poljoprivrednik koji je duzan nema pravo da se leci pa ce mozda i umreti, a ako pozivi, kad dodje do penzije,ako je ostao duzan,skinuce mu trecinu od penzije pa ce opet umreti jet nece imati od cega da zivi.

  19. Krajnje je vreme da nam vratite novac oduziman od penzija, tokom četiri godine. Krajnje je vreme gospodo! BRUKA!

  20. „Ne lipši magare do zelene trave“
    Pet godina to je dug period,da neko prima penziju to podrazumeva godinice,što znači meni normalna penzija treba danas a sutra za one koji ne misle ispravno.Očekivala sam da će nešto uraditi sa najnižim penzijama ali od toga ništa.Moj zaključak da Vlada i ministarstvo finansija nemaju pojma.Neznači da ko ima malu penziju nije radio 35g.svakako je doprinosio više od onih koji imaju visoke penzije a uništili su Državu pogrešnim radom i neradom .

  21. Da se ukinu penali kada se napuni 65 godina starosti. U Evropi je tako i ne znam ŠTA TU NIJE JASNO !

  22. Predlog za delenje 100 Eura svakom punoletnom je nepravilno i to iz sledecih razloga: Penzije koje su manje od 20.000,00 dinara, treba svima dati do iznosa do 35.ooo,oo dinara. Socijalno ugrozenim socijalna davanja, na osnovu zahteva za dodeljivanje jednokratne pomoci, sluzbe koje se bave socijalnim davanjima utvrditi da li su sposobni za prevredjivanje i dali su prijavljeni SIZ za zaposljavanje, kao i druge cinjenice koje utvrdjuju socijalni radnici( postoji veliki broj koji radi samostalno ne prijavljujuci da se osigura a imaju dobre prihode na crno). Ima veliki broj koji nece da radi a sposobni su za rad. Ovoj kategoriji odlucuju sluzbe koje su nadlezne, da bi se pravilno pomoglo stanovnistvu. Nije pravilno deliti onom koji nema nista i jedva prezivljava. I onaj koji vozi auto od 5000,00 eur. …….100.000,00 eura dodeliti mu od 100 eura po punoletnom clanu domacinstva. Pravilnije je dodeljivati roditeljima koji rade a imaju mala primanja, dodeljivati za izdrzavano lice (dete) koje se skoluje pomoci roditeljima za skolovanje. Nikako davati svima isto i onaj koji ima. To bi bilo kao sto je kralj Nikola rekao da se deli pravilno kao sto je Bog rekao. Oni koji su delili pomoc kad su isli po domacinstvima da dele zito, pitaju koliko zita imaju u domacinstvu „Oni dodele toliko koliko imaju“ znaci Bog mu je dao toliko i koliko mu je dao Bog i toliko podele onaj koje delio. Onaj koji kaze da nema nista njemu Bog nije dao e pa i njemu nista ne dodele. To cuje kralj Nikola pa pozove da vidi sta se to radi oni odgovore gospodare Viste tako rekli kako je Bog rekao da podelimo zito, pa smo mi delili Bog koliko im je dao toliko smo i mi dali, onome kome Bog nije dao pa ni mi nismo dali nista, kad to cuje kralj Nikola se nasrdi i kazni ih kaze da nije tako mislio i nego da se dodeli da svi imaju podjednako po clanovima domacinstva. Ovaj drugi program je veoma korektan svim preduzetnicima koji nisu privredjivali i nisu imali prihode, da se pospesi i dati stimulaciju, za dalji nastavak i rad, Kao i za sve firme koje zaposljavaju radnike, a nemaju profit i nemaju mogucnosti za isplatu LD i doprinose to je zasluga i sposobnosti drzavnika na celu Predsednika drzave. Za svaku pohvalu je nas Predsednik Aleksandar Vucic, hrabro, dostojanstveno i sa ljubavlju je sve sto radi. I dace Bog da nam spasa ima i propast necemo. A da je bilo ko drugi na celu drzave od ovih posle Slobodana Milosevica, nebi nam spasa bilo i bi propali. Jesmo gresni ali nismo toliko da nam spasa nema i dacemo propasti. Zato je Bog poslao Vucica, a gresnici moraju da se pokaju i da se ispovede, a ako to ne urade, spasa im nema i brzo ce propasti.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.