Predstavljen javni poziv projekta "Znanjem do posla" u Pirotu 1Foto: Z. Panić

Novi javni poziv za poslodavce za obuke na radnom mestu projekta “Znanjem do posla“ prezentovan je danas u Gradskoj upravi u Pirotu.

O značaju projekta i efektima dosadašnjih obuka na radnom mestu u Pirotu, govorili su viši savetnik projekta Boris Majstorović, zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić i predstavnica Job info centra iz Pirota, partnera na projektu, Ana Petrović.

„Platforma za obuke na radnom mestu ovog novog javnog poziva ima tri programa obuka na koji poslodavci mogu da se prijave. Jedno je kao i dosad klasična obuka na radnom mestu, drugi je program kraće radne prakse i treće i što je najvažnije a nismo to imali do sada je sticanje kompetencija u odredjenom zanimanju u kompanijama“, rekao je Majstorović.

On dodaje da je saradnja sa Udruženjem Osveženje i JOB Info centrom u Pirotu, parnerima na projektu, izuzetna.

„Oni su jedan od primera koji su vremenom jako napredovali.Radimo sa šest brokerskioh organizacija u različtim delovima Srbije. Oni nas uvek prijatno iznenade nivoom koji su dostiglu u saradnji sa kompanijama, školama i mladima“, rekao je Majstorović.

Majstorović dodaje da očekuju dobar odziv poslodavaca na ovaj javni poziv, ne samo iz Pirota, već iz Babušnice i celog Pirotskog okruga.

„Očekujemo da se prijave oni poslodavci koji imaju potrebu za radnom snagom, za mladim ljudima. Mi smo tu da pomognemo da se oni integrišu u privatnim kompanijama“, rekao je Majstorović.

Ana Petrović iz Job Info centra kaže da je ovaj javni poziv nova šansa za poslodavce ali i za mlade ljude.

„Ovo je nova prilika da se poslodavci prijave za obuke na radnom mestu. Pored koristi koje oni imaju oko finansijske i tehničke podrške prilikom organizacije obuke za različita zanimanja, ovaj poziv je koristan i za mlade. Kroz ove obuke dobijaju šansu da udju u kompanije, da rade sa iskusnim mentorima, da nauče posao , da osete radnu atmosferu i da posle obuke dobiju potrebna znanja. Možemo da se pohvalimo u Pirotu i u u celom projektu je da je preko 60 posto mladih je posle obuke dobilo zaposlenje u kompanijama u kojima je bila obuka“, rekla je Petrovićeva, dodajući da i ovoga puta očekuju dobar odziv kompanija, budući da je ranije učestvovalo deset kompanija sa 12 zanimanja.

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić kaže da Grad Pirot podržava ovaj projekat koji se uspešno realizuje u ovom gradu već sedam godina.

„Od početka projekta u Pirotu bilo je učestvovalo oko 150 mladih ljudi i 20 kompanija na javnim pozivima projekta. Prošle godine je učestvovalo sedamdesetak mladih ljudi. Sve to nama u Gradskoj upravi dalo je zadatak da u Lokalni akcioni plan zapošljavanja uvrstimo ovu meru. Pored javnog poziva projekta „Znanjem do posla“, mi smo u naš Lokalni akcioni plan zapošljavanja, predvideli obuke na radnom mestu za deficitarna zanimanja. Raspisan je javni poziv za ove obuke. Više od 20 miliona dinara Grad Pirot godišnje izdvaja za samozapošlajvanje. Ovakvi javni pozivi kompanijama su podrška politici grada u zapošljavanju. Pre sedam godina kada je krenuo ovaj projekat, mnogim poslodavcima je bilo veoma teško objasniti o čemu je reč. Sada svi znaju i projekat Znanjem do posla ima svoje reference“, kaže Colić, dodajući da ovaj projekat poslodavcima olakšava da dodju do kvalitetne radne snage i da Job Info centar pruža podršku Gradu.

Novi javni poziv za poslodavce objavljen je u aprilu. Preko ovog projekta poslodavcima se pruža finansijska i tehnička podrška za organizovanje obuka na radnom mestu za mlade koji traže zaposlenje.

Poslodavcima će biti olakšan proces izbora, obuke i zapošljavanja novih radnika.

Projekat je osmogodišnji partnerski projekat vlada Švajcarske i Srbije.

Pirot je jedan od pet gradova u Srbiji u kojima se već sedam godina uspešno realizuje projekat Znanjem do posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari