Predstavljen unapređen sistem za razmenu podataka 1Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

U Skoplju je danas otvoren višednevni godišnji skup CEFTA Week, koji je na 15. godišnjicu od osnivanja ovog tela okupio visoke zvaničnike zemalja članica, predstavnike privrede, diplomate i predstavnike EU i međunarodnih organizacija.

Osim zvaničnih sastanaka CEFTA tela i radionica koje su organizovane u saradnji sa partnerima iz Kancelarije EU za intelektualnu svojinu, USAID-a Severna Makedonija i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i uz podršku Evropske komisije organizovan je onlajn vebinar na kome je predstavljen SEED+, nadograđeni sistema za razmenu elektronskih podataka koji povezuje carinske uprave zemalja članica a planirano je i proširenje na druge agencije i institucije, poput fitosanitarnih i veterinarskih.

Učesnici će takođe dobiti priliku da čuju više o CEFTA bazama podataka, uključujući statistiku o zelenim koridorima/zelenim trakama.

U okviru ovogodišnjeg CEFTA Week-a zakazana je i konferencija pod nazivom „Već 15 godina činimo trgovinu lakšom“ koja će biti posvećena temama vezanim za trgovinu koje proizilaze iz Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, kao što su e-trgovina, priznavanje sertifikata i procedura, kvalifikacije, licence, prava intelektualne svojine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari