Pobednici konkursa Unikredit banke i Fondacije Ana i Vlade Divac „Ideje za bolje sutra“ predstavili su ovog vikenda svoje proizvode, čija je komercijalna proizvodnja pomognuta novcem od nagrade.


U Čačku je u prisustvu proslavljenog košarkaša i lokalnih vlasti otvorena suvenirnica „Putokaz“ u kojoj se prodaju narodne rukotvorine koje izrađuju žene koje do sada nisu imale posao. One su za ovaj projekat dobile nagradu od 5.000 evra, koja im je omogućila da nabave potreban repromaterijal i opremu, uključujući i specijalan razboj.

„Naš cilj je da nezaposlene žene, koje se bave izradom ručnih radova, malih umetničkih dela, imaju gde da ih izlože. Uvereni smo da ćemo na ovaj način dati naš doprinos poboljšanju ekonomskog položaja žena iz ovog kraja, ali i očuvanju tradicionalnih vrednosti naše kulturne baštine“, izjavila je Maja Pantović, članica udruženja „Putokaz“.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić izjavio je da grad podržava ovaj projekat i da će osnivači moći da konkurišu za dodatna podsticajna sredstva koja će Grad uskoro ponuditi za poslovne poduhvate koji dovode do novog zapošljavanja ili samozapošljavanja.

Unikredit banka je dodelila 2.000 evra bespovratnih sredstava i porodici Vračarić iz Kremana za proizvodnju zdrave hrane, specifične za njihovo podneblje, uključujući i pogaču od šljive madžarke, jabukovo sirće od divljake i vodnjiku. Prema rečima Slavice Vračarić, novac je iskorišćen za opremanje komore za preradu i sušenje šljiva.

Prema rečima organizatora, konkurs „Ideje za bolje sutra“ usmeren je ka pronalaženju tipičnih srpskih proizvoda, koji predstavljanjem u inostranstvu mogu da doprinesu poboljšanju imidža zemlje i unapređenju izvoznog potencijala Srbije. Od 230 prispelih ideja, bespovratna sredstva dobilo je devet najboljih, a ukupan nagradni fond bio je 56.000 evra. Projekat su podržale Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza i Turistička organizacija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari