Predstavnici malinara i hladnjačara postigli dogovor da otkupna cena maline bude 250 dinara 1Foto: Shutterstock/Veronika Kovalenko

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović i predstavnici asocijacija udruženja malinara i hladnjačara danas su postigli dogovor da početna cena otkupa maline bude 250 dinara po kilogramu, kao i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od prosečne izvozne cene u korist proizvođača.

Dogovoreno je i da će država proces otkupa maline pratiti dvosmerno i ukoliko bude bilo neophodno, a u cilju da nijedna strana ne bude oštećena, intervenisaće u skladu sa Zakonom, kao i da će u vezi sa postignutim dogovorom biti potpisan i sporazum, saopštilo je Ministarstvo.

Martinović je naglasio da samo ujedinjenjem, odnosno sinergijom poljoprivrednika i državnih organa može da se odgovori na izazove veoma zahtevnog svetskog i evropskog tržišta hrane, u konkretnom slučaju maline.

On je istakao da bi bilo celishodno da se napravi sistem u kome će i mali i veliki proizvođači sihronizovano funkcionisati.

Kako se navodi, današnjem susretu prethodio je sastanak održan u ponedeljak, a koji je ocenjen kao najkonstruktivniji do sada i koji je protekao u veoma prijateljskoj atmosferi.

Na sastanku su bili državna sekretarka u Ministarstvu Livija Pavićević, državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović, pomoćnik ministra trgovine Žarko Malinović, pomoćnici ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević i Nenad Katanić, predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević, predstavnici Privredne komore, Republičkog zavoda za statistiku i predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari