Predstavnici zaposlenih i sindikata u Fijatu uputili četiri zahteva poslovodstvu i Vladi Srbije 1Foto: Z.S.M.

Na noćašnjem sastanku predstavnici zaposlenih i svih sindikata u kragujevačkom Fijatu formulisali su svoje zajedničke zahteve i socijalni program koje će danas uputiti Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić.

Na zajedničkom sastanku predstavnika svih sindikata FCA Srbija, Stelantis grupa, održanom juče u Kragujevcu doneta je odluka o upućivanju sledećih zahteva Vladi Republike Srbije i FCA Srbija, Stelantis grupa:

1. Upućivanje na rad u inostranstvo isključivo u skladu sa zakonom Republike Srbije i garantovanje posla posle povratka (ova obaveza da bude sadržana u ugovoru u upućivanju), uz obavezan princip dobrovoljnosti.

2. Za radnike koji se dobrovoljno izjasne za prihvatanje programa rešavanja viška zaposlenih, otpremnine definisati najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smene u FCA Srbija.

3. Za radnike koji se izjasne da žele da ostanu u radnom odnosu u FCA Srbija, Stelantis grupa, da se to i omogući, uz garatovanje isplate naknade zarade najmanje u visini minimalne zarade. Ukoliko se ukaže potreba za dodatnom obukom radi osposobljavanja na poslovima izrade električnog vozila da im se obezbede sva prava koja prate ovaj vid profesionalnog usavršavanja u skladu sa zakonom Republike Srbije.

4. Upućivanje na rad kod drugog poslodavca na teritoriji grada Kragujevca, uz uvažavanje principa dobrovoljnosti za opredeljivanje zaposlenih za ovu opciju i uz zadržavanje prava ne manjih od onih koje imaju radnici u Stelantisu.

Predstavnici zaposlenih i sindikata u Fijatu uputili četiri zahteva poslovodstvu i Vladi Srbije 2
Foto: Samostalni sindikat Fijat plastik

„Ukoliko predstavnici Stelantis grupe ili Vlade Republike Srbije budu vršili bilo kakav pritisak na zaposlene da prihvate neku od opcija, odnosno, ako se naruši princip dobrovoljnosti, svi sindikati i predstavnci radnika stupiće u protest” stoji u saopštenju prosleđenom jutros medijima koje su zajednički potpisali: Samostalni sindikat FCA Srbija Stelantis grupa, Samostalni sindikat Manjeti Mareli Fijat plastik, Sindikat Nezavisnost FCA Srbija Stelantis grupa, Sindikat Solidarsnost FCA Srbija Stelantis grupa i predstavnici radnika FCA Srbija Stelantis grupa.

Po njihovom mišljenju ukoliko predloženi način rešavanja trenutnog statusa zaposlenih nije prihvatljiv oni Republici Srbiji predlažemu raskid svih ugovora sa postojećim strateškim partnerom kome su obezbeđene značajne državne subvencije.

Predstavnici zaposlenih i sindikata u Fijatu sastali su se u ponedeljak u Vladi Srbije sa premijerkom Brnabić koja im je obećala posredovanje države u pregovorima sa menadžmentom. Tada je najavljeno da će pozivanje radnika na razgovor po socijalnom programu biti zamrznuto do 10. juna ali su sindikalci iz Kragujevca sinoć obavestili javnost da je ovaj dogovor već juče prekršen i da se zaposleni ponovo pozivaju da se izjasne da li se opredeljuju za ponuđeni dvogodišnji rad u inostranstvu ili otpremnine koje su, po mišljenju radnika, sramno male.

U slučaju d anjihovi zahtevi ne budu ispunjeni, sindikalci iz Fijata najavljuju da će biti prinuđeni da nastave sa protestima i blokadama saobraćajnica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari