Privredni sud u Beogradu pokrenuo je prethodni stečajni postupak nad Lukom Beograd, objavljeno je u ovom sudu. Prethodni postupak se otvara radi ispitivanja uslova za otvaranje stečajnog postupka nad preduzećem Luka Beogradu, navodi se u informaciji iz suda.


Za privremenog stečajnog upravnika imenovana je Gordana Despotović Roža, kojoj je naloženo da proveri tačnost podataka iz plana reorganizacije, kao i da li je pravilno izvršena procena vrednosti svih pokretnih i nepokretnih stvari, potraživanja poverilaca i potraživanja koja Luka ima prema trećim licima. Ročište na kojem će se glasati o pripremljenom planu reorganizacije zakazano je za 9. septembar, u Privrednom sudu.

U međuvremenu je zabranjena isplata sa računa Luke Beograd, kao i raspolaganje njenom imovinom, bez saglasnosti stečajnog upravnika.

Narodnoj banci Srbije – Odseku za prinudnu naplatu u Kragujevcu, zabranjeno je da sprovodi naloge blokade i prinudnu naplatu sa svih računa stečajnog dužnika. Kao što je Danas već objavio početkom jula, otvaranje predstečajnog postupka zatražila je Luka nakon dvomesečne blokade, pošto je više banaka podnelo 16 naloga za prinudnu naplatu, u ukupnom iznosu od 818 miliona dinara. Luka Beograd je dostavila unapred pripremljen plan reorganizacije, a Privredni sud je pre otvaranja predstečajnog postupka zatražio njegovu dopunu. Prema proceduri, kroz predstečajni postupak, određuje se da li će se dugovi namiriti kroz kontrolisano poslovanje, odnosno reorganizaciju, ili kroz bankrot.

Kao što je poznato, Luka Beograd je predmet sporne privatizacije u kojoj su učestvovali biznismeni Milan Beko i Miroslav Mišković, preko firme Vordlfin iz Luksemburga, da bi se ovaj drugi kasnije povukao iz tog posla. Bivši ministar Predrag Bubalo i još sedmoro bivših državnih funkcionera i rukovodilaca Luke su pod istragom zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili budžet Srbije za najmanje 5, 7 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari