Privatizacijom poljoprivrednih preduzeća i kombinata nije na zakonit način rešen status poljoprivrednog zemljišta jer pitanje njegove svojine nije rešeno pre toga – navodi se u Izveštaju o državnom i društvenom zemljištu u postupku privatizacije, koji je uradio Savet za borbu protiv korupcije.


U izveštaju, koji je Vladi Srbije dostavljen 6. novembra, a juče je objavljen i na sajtu Saveta, ističe se da je Agencija za privatizaciju obavljala promet zemljišta, iako za to nije bila nadležna, čime je načinjen propust u procesu privatizacije. Naime, u skladu sa aktuelnim zakonima poljoprivredno zemljište u javnoj svojini je van prometa.

Međutim, kroz privatizaciju poljoprivrednih preduzeća, kombinata i zadruga, koji su vili vlasnici ili imali pravo raspolaganja zemljištem, na mala vrata izvršena je promena svojinske strukture. Tako su veliki kombinati kao što su Ratkovo, Srpski Miletić, Bački Brestovac, Zmajevo, Bački Maglić, Lovćenac, AK Subotica, Mali Iđoš i drugi, prodati a da Agencija za privatizaciju nije utvrdila šta čini kapital koji je predmet prodaje, niti je prilikom sklapanja ugovora sa kupcem izdvajala državno i zadružno poljoprivredno zemljište. „Na taj način kupci su nakon privatizacije u Katastru nepokretnosti vršili promenu oblika svojine, odnosno uknjižbu privatnog vlasništva na zadružnoj i državnoj imovini. Služba za katastar nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda je na osnovu kupoprodajnih ugovora i potvrda Agencije o plaćenoj ceni obavljala promenu oblika svojine iz javne i zadružne u privatnu“ navodi se u izveštaju koji je dostavljen vladi.

Savet je Agenciji za privatizaciju uputio i zahtev da dostavi informacije o ukupnom broju poljoprivrednih preduzeća koja su privatizovana, o ukupnoj površini zemljišta koju su privatizovani subjekti posedovali, o statusu svojine koju su imala poljoprivredna preduzeća u momentu prodaje, o iznosu kupoprodajne cene kao i o tome da li je cenom iskazana vrednost poljoprivrednog zemljišta. U Savetu ističu da je Agencija dostavila jedino informaciju o tome da je putem aukcije prodato 146 preduzeća a da je raskinuto 39 ugovora. Sve ostale tražene podatke Agencija za privatizaciju nije dostavila uz obrazloženje da će ih dostaviti u naknadnom roku.

– Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede dužna je da pribavi podatke o promenama katastarskog stanja na zemljištu nakon privatizacije, o promenama vlasnika na državnoj i zadružnoj svojini, kao i da utvrdi da li su obavljene uknjižbe prava svojine na kupce društvenog kapitala na osnovu ugovora o privatizaciji. Takođe, Agencija za privatizaciju je dužna da pruži dokaz o tome na osnovu kojih ovlašćenja je otuđila državno i zadružno zemljište – navodi se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije. U Savetu smatraju da je neophodno da se isprave greške koje su na osnovu ugovora o prodaji društvenog kapitala izvršene promenom vlasništva na državnoj i zadružnoj svojini, odnosno da se nepokretnosti vrate titularima javne i zadružne svojine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari