Najveći problemi multietničkih opština sa juga Srbije su nezaposlenost, skromni ekonomski potencijal i loše stanje u infrastrukturi, zaključio je prilikom nedavne posete Preševu, Bujanovcu i Medveđi ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi. Na njegovu inicijativu a uz pomoć Vlade Srbije, Razvojne agencije USAID i Privredne komore, 22 preduzeća iz tih sredina učestvovaće 25. aprila na prvom Sajmu investicionog potencijala u Beogradu.


– Preševo, Bujanovac i Medveđa mogu da se predstave u dobrom svetlu domaćim i stranim investitorima bez obzira na to što pred sobom imaju mnogo izazova. Voleo bih da vidim više uspešnih kompanija s juga Srbije, jer uspešnih ima, a moglo bi da ih bude u znatno većem broju. Pored velike stope nezaposlenosti, tu su takođe i mladi i vredni ljudi, čije potencijale treba iskoristiti. U tu svrhu je potrebno i bolje iskoristiti blizinu Koridora 10 – ocena je ambasadora Kirbija.

On je istakao posvećenost donatorskih organizacija iz SAD da pomognu lokalnim samoupravama, da uprkos ne malim izazovima poboljšaju ekonomsku perspektivnost za sve stanovnike ovog područja.

– Samo konstantni ekonomski razvoj ovog područja može da obezbedi i političku stabilnost s obzirom na specifičan geostrateški položaj ovih opština – ocena je predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije Zorana Stankovića.

Za koordinatora kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Bujanovcu Nedžata Behljuljija promocija u Beogradu jeste šansa, ali on insistira na uspostavljanju konstantne saradnje sa privredom iz razvijenih delova Srbije.

– Mi moramo da se povežemo sa preduzećima iz Beograda, ali i Vojvodine i Zapadne Srbije. Oni mogu da pruže inicijalnu pomoć, ali i mi moramo menjati svoj odnos prema privatnom preduzetništvu jer je vreme velikih sistema koji su zapošljavali veliki broj ljudi iza nas – navodi Behljulji za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari