Prehrambena industrija je jedan od centralnih stubova srpske privrede, i samim tim važna je za razvoj celokupne ekonomije zemlje. Rebalansom budžeta predviđeno je dodatnih 12 milijardi dinara za poljoprivredu, pa je proizvođačima u poslednja tri meseca isplaćeno 150 miliona evra subvencija. Takođe, treba naglasiti da će budžet za agrar u narednoj godini biti značajno veći nego u ovoj – izjavio je Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede otvarajući Treću međunarodnu konferenciju u prehrambenoj industriji.


Prema njegovim rečima javna rasprava o zakonu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, čija je izrada pri kraju, trebalo bi da počne naredne sedmice. On je dodao da su Vlada i resorno ministarstvo potpuno promenili strategiju kada je reč o poljoprivredi i njenom odnosu prema drugim privrednim delatnostima. Golubović je naglasio da uz uključivanje Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju i pristupanje Evropskoj uniji, prioritete u razvoju poljoprivrede predstavlja podizanje administrativnih kapaciteta za povlačenja novca iz fondova EU i jačanje konkurentnosti.

– Preduzeća u regionu bi trebalo da povećaju svoju konkurentnost dok je dužnost države da smanji javnu potrošnju, poboljša poslovno okruženje, ojača fiskalnu stabilnost i nastavi borbu protiv korupcije. Treba, kao podsticaj za investitore ubrzati proceduru dobijanja građevinskih dozvola na koje se u Srbiji dugo čeka – naglasio je Vensan Dežer, šef delegacije Evropske unije u Srbiji. On je istakao da je 22 odsto cena u Srbiji pod državnom kontrolom, što predstavlja prepreku kada je reč o razvoju slobodnog tržišta. Dežer se osvrnuo i na uredbu Vlade Srbije o zabrani izvoza šećerne repe, suncokreta i soje, navodeći da to nije dobar potez i da se nada da zabrana neće trajati duže od šest meseci.

Miodrag Kostić, predsednik MK grupe se založio za postepeno ukidanje svih carinskih barijera u okviru CEFTA. Po njegovom mišljenju to bi bilo dobro kao priprema za ulazak zemalja regiona u Evropsku uniju. On je konstatovao da je upotreba genetski modifikovane hrane uslov za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju, ali je izrazio mišljenje da je interes Srbije da zadrži organsku zdravu hranu, obrazloživši to činjenicom da ima samo oko dva miliona hektara obradive zemlje. Kao svoju preporuku javnom sektoru, Kostić je istakao da on mora da se transformiše jer je krajnje vreme da zaposleni u njemu počnu da zarađuju za svoje plate. Ante Todorić, izvršni direktor Agrokora je rekao da je svetska kriza uzdrmala prehrambenu industriju u regionu, a da je suša dodatno otežala situaciju. On je dodao da samo oni koji su konkurentni mogu da opstanu na tržištu regiona i da je Agrokor investirao u proizvodnju kako bi bio spreman za tržišnu utakmicu u Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari