Halo? Da li je to preduzeće Merkantile u Beogradu? Gospođa sa druge strane žice odgovara: „I da i ne. Mi, u stvari, sa njima delimo prostor. Ali nikoga od njih ovde trenutno nema“.


Halo? Da li je to preduzeće Luka konsalting u Beogradu? Da. Gospođa Pikula? Da. Da li vaše preduzeće radi? Ne, ali ja sam se samo javila jer sam mislila da je Agencija za privatizaciju, inače sam na sastanku, zovite za dva dana.

Da li je to preduzeće Poljokop u Subotici? Jeste. Radi li vaša firma? Da, vrlo malo, ali poslujemo. Predstavnici osnivača iz Hrvatske su bili ovde da se dogovore, ali ništa konkretno, dogovori su obustavljeni do daljnjeg, čekamo međudržavni sporazum.

Služba 988, na adresi Ulica generala Milojka Lešjanina 78 u Nišu nema prijavljenog pravnog lica Frank komerc, niti je na toj adresi prijavljeno bilo koje drugo pravno ili fizičko lice.

Služba 988, Atlas turs kao vlasnik telefona nije prijavljen ni na adresi Dečanska 11 u Beogradu, ni na bilo kojoj drugoj adresi. Na više puta ponovljeni poziv Agencije za privatizaciju Republike Srbije da joj se prijave vlasnici preduzeća, koja su registrovana u Srbiji, a čiji se vlasnici nalaze u državama nastalim na teritoriji bivše SFRJ radi regulisanja njihovog statusa, toj je instituciji iz Hrvatske prijavljeno ukupno deset preduzeća. Zašto se sa telefona nekih od njih, kao preduzeća Luka konsalting, odazivaju samo zato što očekuju poziv Agencije, Agenciji nije jasno. Greška. Za dalju pomoć i postupanje mogu da se obrate samo Ministarstvu finansija i privrede, kažu u Agenciji za privatizaciju.

Dakle, i da je list Danas nastavio da traga za prijavljenim preduzećima, rezultat bi bio sličan ovom koji smo dobili iz prvih pet pokušaja. Svih deset preduzeća koje na neki način traže osnivači iz Hrvatske registrovano je u Agenciji za privredne registre, kod nekih od njih započet je pa prekinut proces privatizacije, kod nekih je započet, pa takođe prekinut postupak stečaja. U svakom slučaju, rubrike za zabeleške i odluke registratora kod ovih su preduzeća dosta bogate.

Agro Tovarnik iz Tovarnika kao pravni sledbenik SOUR PIK „Vukovar“ iz Vukovara i Poljoprivredne zadruge prijavio se kao osnivač Društvenog preduzeća Ratarstvo-Tovarnik za proizvodnju i usluge u Šidu. Prema registru, preduzeće pod tim imenom osnovano je u junu 1998. godine, bavi se gajenjem žita, a juna ove godine je preseljeno u jedan stan u Šidu. Prema registru ima dva zaposlena, bavi se gajenjem žita. Uplaćeni novčani osnivački kapital ovog preduzeća iznosi oko 7,6 miliona dinara. Prošle i pretprošle godine je preduzeće poslovalo sa dobiti, ali ima gubitak do visine kapitala od oko 11,2 miliona dinara.

Croatia records dd iz Zagreba kao pravni sledbenik Jugotona prijavila se kao osnivač Društvenog preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovinu Jugoton u Beogradu. U registru stoji da je to preduzeće osnovano januara 1992. godine, a iz registra izbrisano juna prošle godine pošto je nad njim otvoren i zaključen stečajni postupak. Luka Rijeka dd iz Rijeke prijavila se kao osnivač preduzeća Luka konsalting iz Beograda. Agencija za privatizaciju 2008. godine je započela, pa obustavila proces privatizacije ovog preduzeća, koje prema registru ima jednog zaposlenog i prošle godine je poslovalo sa gubitkom. Modna konfekcija „Slavija“ iz Osijeka prijavila se kao osnivač Društvenog preduzeća za proizvodnju tekstilnih proizvoda i spoljnu i unutrašnju trgovinu „Slavija“ iz Bača. Nad tim preduzećem je februara 2012. godine otvoren stečajni postupak.

„Markantile“ iz Zagreba prijavio je svoja osnivačka prava u Društvenom preduzeću za spoljnu i unutrašnju trgovinu „Merkantile“ iz Beograda. Uplaćeni novčani kapital ovog preduzeća, za koje u registru stoji da je osnovano 1992. godine, iznosi 53,3 miliona dinara. Prema registru ima jednog zaposlenog i 2011. godine je poslovalo sa dobiti, mada ima kumulirane gubitke od 445.000 dinara.

Atlas dd iz Dubrovnika prijavljen je kao osnivač Turističkog preduzeća Atlas turs iz Beograda, Dečanska 11. Pošto je to u centru Beograda, prolaznici mogu lako zapaziti da su prostorije gde se nekad nalazio Atlas prazne i zapuštene. Prema registru, društveno preduzeće Atlas turs nastalo je izdvajanjem poslovne jedinice u Beogradu iz sastava Atlas – Dubrovnik sa uplaćenim novčanim kapitalom od 5,6 miliona dinara. Nad firmom je decembra prošle godine pokrenut prethodni stečajni postupak, ali je u junu 2012. obustavljen jer je firma priložila dokaze da nema evidentirane naloge u prinudnoj naplati, pa je uključena u platni promet. Ima jednog zaposlenog i prethodnih godina je poslovala s gubitkom, kumulirani gubitak je 4,6 miliona dinara, od toga iznad visine kapitala oko 2,4 miliona. Poznati proizvođač kafe iz Zagreba Franck prijavio se kao osnivač Frank komerca iz Niša. I nad ovom firmom je juna 2012. godine pokrenut stečajni postupak, ali je prekinut pozivom na odluku Ustavnog suda od jula iste godine.

Poljoopskrba dd Zagreb prijavila se kao osnivač tri preduzeća u Srbiji : Poljoopskrbe u Subotici i Poljoopskrbe u Novom Sadu kao i Poljocoop Subotica. Nad preduzećem u Novom Sadu je februara ove godine pokrenut prethodni stečajni postupak, a Poljoopskrba u Subotici je 2006. godine izbrisana iz registra zbog podela na dva pravna lica…

Tako stoje stvari sa firmama u Srbiji čiji su osnivači u Hrvatskoj: u stečaju i privatizaciji koji se ne mogu sprovesti, tavorenju i čekanju da ih sa tog ni malo privlačnog mesta pokrene dogovor dve države. Prema evidenciji imovine firmi sa jedne i druge strane koja je na, naravno, nepotpunom uvidu listu Danas, interes Srbije da se međudržavni sporazum postigne višestruko je veći nego interes Hrvatske. Zato je čudno što su njeni napori, ako smo sasvim dobronamerni, samo malo intenzivniji od onih sa hrvatske strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari