Društveno preduzeće Mladost iz Požege koje je do početka devedesetih zapošljavalo više od 1.200 radnika, od 20. decembra 2007. na svom platnom spiku ima samo 10 zaposlenih. Prema rečima Predraga Spasojevića, direktora DP Mladost, u decembru je, uz socijalni program, preduzeće napustilo 168 radnika.

Društveno preduzeće Mladost iz Požege koje je do početka devedesetih zapošljavalo više od 1.200 radnika, od 20. decembra 2007. na svom platnom spiku ima samo 10 zaposlenih. Prema rečima Predraga Spasojevića, direktora DP Mladost, u decembru je, uz socijalni program, preduzeće napustilo 168 radnika. Shodno zakonskoj regulativi svi radnici koji su imali više od deset godina staža, dobili su po deset prosečnih plata, odnosno po 4.680 evra, i sada se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, ali ne dobijaju nadoknadu već se tretiraju kao nezaposlena lica. Radnici čiji je staž bio manji od deset godina dobili su po 100 evra po godini staža, takođe se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i mada ne dobijaju novčanu nadoknadu imaju obezbeđenu zdravstvenu zaštitu preko Fonda za zdravstvenu zaštitu. Na tom spisku je i 13 radnika koji su bili pred penzijom. Oni su dobili otpremninu, nalaze se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i primaće nadoknadu do odlaska u penziju.
– Sa ariljskim tekstilnim preduzećem Silver evolušn potpisali smo sporazumni ugovor na šest meseci, računajući da ćemo se do tada privatizovati, o preuzimanju 53 radnika Mladosti, koji obavljaju poslove za tu tekstilnu kuću koristeći deo prostorija i određen broj mašina DP Mladost. Preduzeće je do sada četiri puta bilo na aukcijskoj prodaji ali nije pronašlo kupca, verovatno zbog velikog broja zaposlenih, kao i drugih obaveza koje bi potencijalni kupac morao da preuzme. Zato smatram da će Mladost sada, sa znatno manjim brojem radnika, lakše pronaći kupca. Pored obaveze preuzimanja zaposlenih i isplate zagarantovanog ličnog dohotka, određenih ulaganja u razvoj preduzeća, potencijalni kupac moraće da preuzme i druge obaveze preduzeća Mladost, a to je dug koji trenutno iznosi oko 180.000.000 dinara, zatim oko 800.000 dinara dugovanja za utrošenu električnu energiju i oko 550.000 dinara za neplaćene komunalne usluge – kaže Spasojević.
Početna cena DP Mladost na narednoj aukciji biće 100.000 evra. DP Mladost poseduje osnovna sredstva, poslovni objekat sa halom površine 8.500 metara kvadratnih i zemljište u krugu preduzeća površine oko tri hektara, vozni park koji čine dva putnička vozila i jedan kamion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari