Pregovarali sa ministarstvom bez znanja ostalih, pa ih kolege izopštile: Poljoprivrednici izbacili Udruženje STIG iz saveza 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Sedam udružneja poljoprivrednika uputili su dopis Ministarstvu poljoprivrede u kom su naveli da je neophodno organizovati novi sastanak i da će se oni na pregovore odazvati kao i svaki put, međutim termin za sastanak još uvek nije dogovoren, potvrđeno je Danasu.

Sedam udruženja poljopvirednika (Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, „Naše mleko“, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Spas i opstanak stočara Zapadne Srbije, Savez udruženja poljoprivrenika Banata, Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženje poljoprivrednika Aradac) koji su i ranije pregovarali sa Minstarstvom poljoprivrede, ponovo su nezadovoljni jer deo dogovora nije ispunjen.

Ta udruženja održala su sastanak u Staroj Pazovi na kom je odlučeno da udruženje STIG bude izbačeno, a to je odlučeno jednoglasno od strane ostalih šest udruženja.

Oni su odgovorili na dopis ministarstva od 23. oktobra, i u tom odgovoru su se ogradili od obrazloženja koje je vezano za izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024.

„Ništa o čemu je pričano i dogovarano na na sastancima nije uneto u taj Zakon! Takođe sastanak koji je organizovan u ministarstvu 20. oktobra sa udruženjem STIG iz Požarevca i na koji je pozvano samo ovo udruženje ne može se karakterisati kao dogovor sa sedam potpisnika sporazuma od 22. maja. 2023“, naveli su oni.

Umesto udruženja STIG, sporazumu je pristupilo udruženje iz Aradca, koje sada nastupa kao ravnopravan partner.

U dopisu Ministarstvu poljoprivrede, oni su posebno istakli pitanje uređenja tržišta žitarica.

„Intervencije robnih rezervi kao i robna razmena nisu uređenje tržišta, nego još veća komplikacija i direktan uticaj na tržište.  Nešto na šta se sve vreme insistiralo na sastancima je sitemsko, odnosno zakonsko rešenje uređenja robne berze (po uzoru na na robne berze u razvijenim Evropskim državama), sa svim elementima i načinima poslovanja po principu slobodnog tržišta pre svega žitarica i uljarica i ostalih poljoprivrednih proizvoda“, naveli su oni.

Ceo dopis pogledajte OVDE.

Oni su dodali da je predlog za ta rešenja dat na sastanku 29. septebra, ali da po ovom pitanju nije urađeno apsolutno ništa.

Što se tiče takozvanog plavog dizela, oni navode da je jasno potpisano da se uvede dizel bez akcize za 100 litara po hektaru za poljoprivrednike.

„Obrazloženje da naftne kompanije treba da se pripreme je najblaže rečeno neargumentovano, s obzirom da se o ovoj temi priča već duže vreme konkretno i od avgusta 2022. Kada je rečeno „sledeće godine“. Dovoljno vremena možda i previše da se svi prilagode i spreme. Sporazum je iz maja meseca, skoro šest meseci je više nego dovoljno bilo za implementaciju potpisanog“, poručili su poljoprivrednici.

Ovi propusti, kako su naveli, moraju biti urgentno rešeni u roku od 15 dana kako je potpisano i dogovoreno.

Oni su objasnili i nedostatke novog budžeta za 2024. godinu.

„Subvencije po hektaru podsticaji za billjnu proizvodnju minimalno 35.000 dinara po hektaru, isplata najkasnije do 31. marta u tekućoj godini o čemu je pričano na sastanku 29. septebra, a ne 12.000 kako je navedeno u sadašnjem predlogu za 2024. godinu. Zatim premija za mleko na istom nivou kao po sporazumu iz maja 19. dinara, a ne 15 kako je navedeno u sadašnjem predlogu za 2024, godinu. Takođe, subvencionisani krediti za poljoprivrednike u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto, koji se mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita. Tu su i podsticaji za kvalitetne priplodne mlečne krave, koji treba da ostanu na nivou za 2024, po sporazumu iz maja od 40.000 dinara. Zatim brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa. Stimulacija odgoja mlečnih priplodnih junica pri prelasku junice u kategoriju priplodne krave jednokratno 100.000 dinara. Zatim ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju. Stimulacija u iznosu od 25.000 dinara po grlu za tov junadi domaćeg odgoja koja se neće odnositi na grla iz uvoza. Takođe, pod hitno rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona P.I.O. poljoprivrednika“, pojasnili su oni svoje zahteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari