Kompanija Nutrika, zvanični proizvođač aronije i na njoj baziranih poznatih preparata sa lekovitim dejstvom, potpisala je početkom ovog meseca ugovor sa Bakus projektom, koji će joj omogućiti lakši prodor na tržište Evropske unije. Reč je o Sedmom okvirnom programu za istraživanje i razvoj koji finansira Evropska komisija, a preporuke i sertifikati dobijeni od Bakusa put su do kupaca iz razvijenih zemalja. „Ovaj poslovni uspeh postignut je bez pomoći države, zahvaljujući upornosti i kvalitetu,“ kažu u kompaniji Nutrika.


U okviru evropskog projekta Bakus biće ispitivana lekovita svojstva aronije, a serija naučnih dokaza, utvrđena metodologija i analitički servisi osnova su za dobijanje zvanične preporuke Evropske organizacije za hranu i bezbednost (EFSA, European Food and Safety Organization). Kroz te procedure stiče se i potvrda da je svakodnevno konzumiranje Nutrikinog proizvoda „Aronije anti-oxi“, korisno kao prevencija i očuvanje kardiovaskularnog zdravlja. Nutrika će dobiti mogućnost da na svom proizvodu napiše i zdravstvenu izjavu. Na ovaj način, široko poznat povoljan uticaj Aronije melanocarpe biće i zvanično akreditovan, a proizvodi Nutrike će se naći i na tržištu EU.

Za ovaj projekat, među proizvođačima iz Srbije, preduzeće Nutrika „kandidovalo“ se kao registrovani proizvođač aronije i preparata Aronia anti-oxi, Aronia slim i Aronija total. Udeo Nutrike u projektu Bakus sastojaće se u proizvodnji sokova aronije sa precizno utvrđenim dozama polifenola, koje će zatim u strogo kontrolisanim uslovima ispitivati Grupe za metabolizam, sa IMI-a, i ostalih evropskih instituta, učesnika u studiji. Neprocenjivo iskustvo ove grupe u prethodnim projektima, koje je takođe finansirala Evropska komisija, biće primenjeno i u nova istraživanja vezana za blagotvorni uticaj aronije. Nakon predviđenog perioda od tri do četiri godine, iz medicinskog ugla gledano, pozitivan uticaj aronije na zdravlje ispitanika biće utvrđen kroz praćenje osnovnih kardiovaskularnih pokazatelja.

Proizvodnja i prerada aronije ima osim zdravstvenog i ekonomski aspekt, ali i šire društveni, jer veće prisustvo tog voća na svakodnevnom meniju evropskih i srpskih porodica, zahvaljujući kvalitetnoj i sve intenzivnijoj proizvodnji Nutrikinih preparata, može da se odrazi i na brži i prosperitetniji razvoj našeg sela. Plodna zemlja Srbije, kao i povoljni klimatski uticaji, idealni su za uzgajanje i proizvodnju tog voća, do skoro gotovo nepoznatog kod nas. „Vetar u jedra“ bilo je i to što je u međuvremenu Aronija melanocarpa proglašena za najkvalitetnije voće 21. veka u svetu, i što je time ukazano na visoku koncentraciju vitamina i sastojaka koji pomažu kod visokog pritiska, šećera, holesterola. Dosadašnja istraživanja tvrde i da da sprečava dalji razvoj kancerogenih ćelija, te su mnogi krenuli da uvoze koncentrat aronije, da bi od toga pravili preparate.

Osnivač Nutrike Slavko Glibetic i njegovi saradnici imali su drugu ideju. Odlučili su da plantažno gaje aroniju, čime bi, pored ostalog, pomogli i oživljavanje srpskog sela. Aronija je laka za uzgajanje, jer ne traži posebne uslove. Osim prostora na kome se sadi, nije preterano zahtevna čak ni za zalivanje. Sve što traži je da se preko zime okopa, nađubri i da se krajem leta obere plod.

Nutrika je počela da otkupljuje to voće, ali i da pomaže stanovnicima sela, kao kooperantima da kupe zasade. U Irigu je oformljeno šest plantaža uz pomoć opštine, a sa poljoprivrednicima-plantažerima se ugovara otkup. Oni gaje aroniju, Nutrika rod otkupljuje u avgustu-septembru. Poljoprivrednici su zadovoljni jer imaju sigurnost, a Nutrika dobija izvanrednu sirovinsku bazu za proizvodnju svojih preparata.

Nutrika d.o.o. sa Aroniom melanocarpom otpočela i projekat Rosa Serbica, s kojim razvija poslovno partnerstvo sa Dan grafom i listom Danas.

Oživljavanje sela

Sve je počelo početkom devedesetih kada je osnivač Nutrike Slavko Glibetić imao ideju da oživi svoje rodno selo, danas nadaleko čuvenu Mokru goru. Revitalizacija srpskog sela je svakako projekat od nacionalnog značaja, ali Glibetić je pronašao i način. U razgovorima sa stručnjacima iz raznih instituta koji se bave zdravstvenim aspektima voća i namirnica, saznao je o blagotvornom dejstvu Aronije melanocarpe, kao i da o njoj govore kao o biljci budućnosti. Žalilo se, takođe, što ove biljke u Srbiji nema, ako se zanemari neznatan broj privatnih plantaža u milanovačkom kraju, čiji su vlasnici mislili da je to obična borovnica. Dakle, niko se aronijom u Srbiji nije ozbiljno bavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari