Radnici kragujevačkog trgovinskog preduzeća „Srbija“, koji su pre dve nedelje proglašeni za tehnološki višak, danas su najavili protest, jer im poslodavac, kompanija Delez Srbija nije ni odgovorila na zahteve za poboljšanje njihovog materijalnog položaja. Umesto toga, Delez je juče ujutro, ispred ulaza u magacin i u upravnoj zgradi „Srbije“, u centru Kragujevca, postavila privatno obezbeđenje koje je formiralo uzan špalir kroz koji su radnici prolazili do svojih radnih mesta.


– O svemu što se događalo i što se trenutno događa u „Srbiji“ obavestili smo policiju, a obratićemo se i državnom vrhu. Najpre prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, kojem ćemo dostaviti i dokumentaciju o privatizaciji naše firme, koja od prošle godine posluje u sastavu kompanije Delez – kaže za naš list predsednik Sindikata u TP „Srbija“ Dragan Marković.

On dodaje da je predstavnik poslodavca prekobrojnim radnicima tog preduzeća zabranio za danas najavljenu protestnu šetnju kragujevačkim ulicama, te da im je dozvoljeno samo okupljanje u krugu firme.

– Najverovatnije je da ćemo, bez obzira na to što smo svi proglašeni za tehnološki višak, morati da odustanemo od najavljene šetnje, i da ćemo protest organizovati ispred magacina firme, jer poslodavac može i dodatno da nam naudi, odnosno da nam podeli disciplinske otkaze, a u tom slučaju ostali bismo bez bilo kakvih otpremnina – kaže Marković.

Podsetimo da je Sindikat „Srbije“ još sredinom minule sedmice najavio današnji proteste zaposlenih, ukoliko poslodavac ne ispuni zahteve koji se, ponovimo, odnose i na socijalni program za preostale radnike koji su nedavno proglašeni za tehnološki viša, i čijim otpuštanjem ta firma praktično prestaje da postoji.

Menadžment kompanije Delez, u drugoj polovini prošlog meseca, saopštio da će u Kragujevcu, zbog gubitaka u poslovanju, zatvoriti četiri prodavnice i jedan magacin, te da će 102 radnika, koji su proglašeni za tehnološki višak, dobiti otpremnine od po 70 evra po godini radnog staža.

-Tražimo da otpremnine za radnike koji su proglašeni za tehnološki višak, umesto 70, iznose 300 evra po godini staža. Pored toga, zahtevamo isplatu nadoknada za topli obrok koje nam se duguju, naknada za prevoz, jubilarne nagrade, kao i program prekvalifikacija ili dokvalifikacija za zaposlene koji će preći na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje – rekao je Marković, napominjući da rok za ispunjenje postavljenih zahteva ističe – danas.

Ana kupila, Mišković prodao

U Sindikatu TP „Srbija“podsećaju da je tu, nekada najveću trgovinsku firmu južno od Save i Dunava, u septembru 2007., na aukciji kupila Ana Petković, sekretarica u jednoj beogradskoj advokatskoj kancelariji, ali je ugovor ubrzo prenet na Delta Maksi. Spekuliše se da je pravi kupac i bio Mišković, koji je preko posrednika želeo da izbegne proceduru za utvrđivanje (ne)dozvoljene koncentracije na tržištu. „Prvu vlasnicu nikada nismo videli, a nama nikada nije objašnjeno kako smo postali deo Maksi lanca i kasnije Deleza“, kaže Dragan Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari